Свет

Има ли америчких избора без руског мешања: Бајден због Харисове уводи санкције Симоњановој

Две особе идентификоване као службеници руске мреже су оптужене, а још четири су санкционисане
Има ли америчких избора без руског мешања: Бајден због Харисове уводи санкције СимоњановојGetty © Anadolu / Contributor

Министарство финансија САД и Стејт департмент оптужили су двоје запослених на РТ за прање новца, да раде као страни агенти и сеју "раздор и поделе" у САД уочи избора, због чега су најавили акције против главне уреднице РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарите Симоњан.

"Одличан посао, тиме", одговорила им је Симоњанова на Телеграму.

Амерички тужиоци тврде да су Константин Калашњиков и Елена Афанасјева финансирали и усмеравали продукцијску компанију са седиштем у Тенесију која је објављивала видео снимке на енглеском језику на различитим платформама друштвених медија са циљем да појачају "домаће поделе у Сједињеним Државама".

Ови видео-снимци су прегледани више од 16 милиона пута само на Јутјубу, наводи се у оптужници, и, према речима директора ФБИ Кристофера Реја, представљали су покушај да се "преваре Американци да несвесно конзумирају страну пропаганду".

Снимање видео записа који наглашавају друштвене и политичке поделе у САД није злочин. Међутим, Министарство правде је тврдило да су Калашњиков и Афанасјева прекршили закон тиме што се нису регистровали као страни агенти.

Још 2017. године, Министарство правосуђа је приморало сада непостојећу РТ Америка да се региструје као страни агент, након што је мноштво америчких обавештајних агенција тврдило да је РТ помогао у избору Доналда Трампа објављивањем "негативних извештаја" о Хилари Клинтон и критиковањем америчког "корумпираног политичког естаблишмента".

Калашњикову и Афанасјевој прети максимална казна од пет година затвора због кршења Закона о регистрацији страних агената и 20 година за прање новца. Оптужбе против њих тешко да ће бити доказане у америчкој судници, пошто САД немају споразум о екстрадицији са Русијом, а Калашњиков и Афанасјева су у Русији.

На листи санкционисаних су се уз Симоњан, Калашњикова и Афанасјеву нашла још три упосленика РТ.

РТ је на оптужбе одговорио на оптужбе подсмехом.

"Драги Си-Ен-Ене", одговорила је прес служба РТ-а."Свакако имамо одговор. У ствари, имамо их неколико, али нисмо могли да се одлучимо за један (чак смо размишљали да спроведемо анкету у канцеларији), па ево их:

1. Ха!

2. Хахахаха!

3. ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

4. 2016. је звала и жели назад своје клишее

5. Три ствари су извесне у животу: смрт, порези и мешање РТ-а у изборе у САД

6. Морамо некако да зарадимо плату у Кремљу

7. Негде је секретарка Клинтон тужна што није због ње

С поштовањем,

Прес служба РТ"

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд рекао је да оптужбе против Калашњикова и Афанасјеве, као и одвојена руска шема за наводно ширење антиукрајинског садржаја на интернету, "разјашњавају колико је руска влада, укључујући највише нивое, спремна да поткопа наш демократски процес."

Симоњанова је исмејала америчке званичнике због тврдњи да РТ већ три изборна циклуса заредом покушава да се меша у америчку политику.

"Ако нас потпуно избаце, како ће спровести следеће изборе? Они немају никакве друге стратегије осим да застрашују (народ) свемогућим РТ", навела је.

image