Свет

Шеф дипломатије Шведске изненада поднео оставку: Шведски војни инструктори страдали у руском удару?

Тобијас Билстром, који се као министар за спољен послове залагао за улазак Шведске у НАТО, потпуно се повлачи из политике
Шеф дипломатије Шведске изненада поднео оставку: Шведски војни инструктори страдали у руском удару?Getty © Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Тобијас Билстром, који се залагао за приступање Шведске НАТО-у, најавио је оставку на место министра спољних послова и своје повлачење из политике, не објашњавајући разлоге за овај потез.

Билстром је први пут изабран у шведски парламент 2002. године, а за министра спољних послова именован је 2022. године.

У посту на друштеној платформи Икс у среду, Билстром је саопштио да је обавестио премијера Улфа Кристерсона о свом одласку "са мешавином туге и поноса".

"Потпуно ћу напустити политику", написао је Билстром. "То значи да напуштам и своје место у Риксдагу (шведском парламенту). Оно што ћу убудуће да радим је још отворено", додао је, напомињући да има "само 50 година" и да би могао да остави траг и "у другим областима".

Као своје највеће достигнуће у протекле две године, Билстром је навео одустајање Шведске од своје 200-годишње неутралности и придруживање НАТО-у "након дугог и понекад изазовног процеса."

Стокхолм је сада део "савеза земаља које подржавају Украјину" и противе се "руском експанзионизму", навео је шведски министар.

Према шведским медијима, Билстромов одлазак долази као гром из ведра неба. Дневни листови "Екпресен" и "Афтонбладет" тврде да је његова оставка узрокована сукобом између њега и премијера. Као могуће узроке, ове новине су навеле сукоб око става Шведске о сукобу у Гази, при чему се премијер залаже за "линију која је превише пријатељска Израелу."ћ

"Тобијас Билстром је имао веома блиску и добру сарадњу са премијером", изјавила је његова портпаролка Ана Ерхард.

Кристерсонова секретарка за штампу Сири Стеијер је рекла да су ти извештаји лажни и да "нема сукоба" између њега и премијера.

Билстром је био први заменик председника Риксдага од 2014. до 2017. Пре него што је преузео Министарство спољних послова, обављао је још два посла у кабинету, као министар за миграцију и политику азила (2006-2014) и за запошљавање (2010).

Међутим, спекулише се и да је разлог за Билстормову оставку погибија шведских војних саветника у руском удару у Полтави.

"Можда би неко могао да га пита колико је шведских војних саветника погинуло и тешко повређено у руском удару у Полтави? Наравно, ова оставка нема апсолутно никакве везе са тим, зар не?", поручио је ирски бизнисмен и новинар Чеј Боувс на Иксу.

image