Свет

Нове америчке санкције за РТ: Реприза 2016, замка за Доналда Трампа?

Најновије оптужнице против РТ-ја су покушај администрације председника Џозефа Бајдена да оспори легитимитет Трампове кампање и доведе у питање његову потенцијалну победу, истичу саговорници РТ Балкан
Нове америчке санкције за РТ: Реприза 2016, замка за Доналда Трампа?© RT Balkan / Jaap Arriens/NurPhoto, Bill Pugliano via Getty Images

Америчке власти су, као и пре осам година, оптужиле Русију за мешање у председничке изборе у тој земљи, а овог пута се на удару нашао, нормално, РТ. Оптужбе против РТ-а, међутим, могле би само да буду средство којим ће председнички кандидат Доналд Трамп бити увучен у замку обавештајно-правосудних служби САД због новембарских председничких избора у тој земљи...

Министарства правде, спољних послова и финансија САД, наиме, у среду су најавила да ће заједничким напорима санкционисати и кривично гонити одговорне за оно што је Бајденова администрација назвала "покушајима руске владе да се манипулише јавним мњењем САД уочи новембарских избора".

Министар правде Мерик Гарланд објавио је оптужбе против двоје запослених у медијској мрежи РТ, којима се на терет ставља "завера ради прања новца и кршење Закона о регистрацији страних агената".

Гарланд је оптужио Константина Калашњикова и Елену Афанасјеву да су "спровели план током кога је потрошено скоро 10 милиона долара на ангажовање компаније са седиштем у Тенесију за објављивање и ширење проруског садржаја".

Информације су "често биле у складу са интересом Русије да повећа поделе унутар САД како би ослабиле противљење Вашингтона кључним руским интересима, посебно њеном текућем рату у Украјини", устврдио је амерички државни тужилац.

РТ је и раније био мета америчких напада

Ништа ново. РТ се и прошли пут кад се за тиме указала потреба нашао на удару америчких власти и обавештајних служби.

У извештају Канцеларије директора Националне безбедности (ОДНИ) који је објављен почетком 2017, непосредно пре него што је Трамп ступио на дужност председника САД, руској медијској кући је посвећено седам страница.

РТ је и тада оптужен да је утицао на америчке председничке изборе тако што је "служио као платформа Кремља за слање порука руској и међународној публици". У извештају се наводи да су "руски медији током изборне кампање 2016. о Трампу говорили углавном позитивно, док се о активностима Хилари Клинтон извештавало претежно негативно".

Према наводима изнесеним у том извештају, тобожња кампања подршке Трампу на РТ-у је почела у марту 2016. "доследним" представљањем републиканског кандидата као "мете неправедног извештавања традиционалних америчких медија" који су били "потчињени корумпираном политичком естаблишменту" - као да им Трамп заиста и није био мета, и то свакодневних напада и негативног извештавања.

Очекивано, извештај није пружио никакве чврсте доказе о руском мешању, већ се ослањао на анализе ЦИА, ФБИ и НСА које су засноване на обавештајним подацима које су прикупиле три агенције. ЦИА и ФБИ су имали "велико поверење" у резултате извештаја, док НСА имао само "умерено поверење".

У извештају се са "великим поверењем у ове процене" тврдило да је руски председник Владимир Путин "наредио спровођење кампању утицаја 2016. године усмерену на председничке изборе у САД" - иако ће се на крају испоставити да је читава "руска" афера била лажна и да је само послужила као формални изговор за шпијунирање Трампове председничке кампање.

Циљеви кампање, како је тада наведено, били су "подривање вере јавности у демократски процес САД, омаловажавање секретарке Клинтон и наношење штете њеним шансама на изборима и потенцијалном председничком мандату". Руска влада је, под Путином, "развила јасну преференцију за новоизабраног председника Трампа".

Амерички напади на РТ су без основа

"Полазиште владе САД је да се Русија преко РТ мешала у америчке изборе 2016, али то уопште није чињеница, него недоказана тврдња тајне радне групе која се лажно представљала као рад целе њихове обавештајне заједнице. Две трећине њиховог злогласног извештаја је био анекс стар неколико година, у којем је нека невладина организација анализирала емисије на РТ Америка, буквално никакве везе са изборима ту није било", за наш портал каже дугогодишњи новинар РТ Америка Небојша Малић.

Он објашњава да је тај извештај послужио да се унапред оспори легитимитет Трамповог председничког мандата, посеје семе приче о "руском мешању", и направи преседан да се од медија тражи регистрација као "страних агената."

"Било је небитно што је пар месеци касније специјални тужилац констатовао да нема никаквих доказа о Трамповим везама са Русијом - његов извештај је тврдњу шпијуна третирао као доказану чињеницу", указује он.

Са таквим виђењем слаже се и политиколог и народни посланик Александар Павић, који за РТ Балкан каже да се данас користи иста методологија као и 2016, али превентивно.

"Постоји покушај да се дезавуише и доведе у питање Трампова победа на изборима. Зато ће ова фракција дубоке државе на сваки могући начин покушати да је оспори. Они се унапред спремају за тај сценарио, а све је у функцији даљег заоштравања према Русији", истиче он.

Павић подсећа да је Трамп најавио да је спреман да направи договор са Русијом, што би било "јако лоше за владајући, неоконзервативни део дубоке државе".

Син некадашњег председника и актуелног републиканског кандидата Доналд Трамп Млађи реаговао је на сличан начин на најновије оптужнице против РТ-а, пошто је на свом налогу на Иксу кратко написао: "Идемо поново. ЛОЛ."

Демократе траже "жртвеног јарца"

Небојша Малић указује да демократе на овај начин покушавају да пронађу "жртвеног јарца" пред изборе, али и да се вероватно припремају и друге акције против Трампа.

"Ово што сад раде, мени се чини да је с једне стране тражење жртвеног јарца пред следеће изборе, али и припрема терена за неке друге правно-политичке акције за случај да Трамп поново победи. Не воли само Холивуд наставке и репризе", истиче он.

Александар Павић истиче да Трамповим противницима нису потребни никакви докази, као што их ни раније нису имали: "Тако је било и раније, пошто мешање Русије никада није доказано. Они се више ни не труде ни да покажу доказе. То је део не само политичке, већ и геополитичке борбе, а на удару се сада нашао и РТ."

Он додаје да је очигледно да амерички естаблишмент губи позиције против мултиполарног света, који предводе Русија и Кина, због чега користе сва средства која имају на располагању.

Путин подржао Камалу Харис

Руски председник Владимир Путин је изјавио да ће Русија, с обзиром на то да је њихов "фаворит" на америчким председничким изборима Џозеф Бајден изашао из трке и предложио Камалу Харис, у новембру навијати за актуелну потпредседницу.

"Господина Бајдена су склонили из трке. Он је својим присталицама препоручио да подрже Камалу Харис. И ми ћемо тако и да урадимо. Подржаваћемо Камалу", нашалио се Путин.

Своју одлуку је "образложио" наводећи да се Харисова стално смеје, "што значи да јој је добро" и да неће следити политику свог супарника Доналда Трампа који је, за време своје власти, Русији увео санкције какве није ни један амерички председник.

"Ако је госпођи Харис толико добро, можда ће се суздржати од таквих акција", у шали је додао председник Русије.

Поручио је да није на Москви да бира председника САД, као и да ће Русија поштовати одлуку америчког народа.

image