Свет

"Политико": Шта стоји иза сукоба у врху режима у Кијеву?

Опозиција у Кијеву оптужује Зеленског да бира њему одане људе у покушају да учврсти личну власт
"Политико": Шта стоји иза сукоба у врху режима у Кијеву?Getty © Aleksandr Gusev/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Владимир Зеленски изазвао је жестоке реакције опозиције у Кијеву пошто је започео највећу реконструкцију владе од почетка сукоба у Украјини, извештава "Политико".

Док руске снаге напредују на истоку земље, наводи овај лист, опозиционари оптужују Зеленског да јача положај избором њему лојалних људи, покушавајући да консолидује своју личну власт.

"Ове акције садашње власти говоре о систематској централизацији власти Зеленског и његове канцеларије", изјавила је Ивана Климпуш Цинцадзе, посланица из опозиционе партије "Европска солидарност". "Овај талас оставки владиних званичника говори одо сада најозбиљнијој кризи у управљању земљом", додала је.

И министар иностраних послова Дмитриј Кулеба је у среду, из још непознатих разлога, поднео оставку.

Један бивши украјински званичник, који је захтевао анонимност, рекао је да је Кулеба смењен због сукоба са моћним шефом канцеларије Зеленског Андрејом Јермаком. "Сви знају да су они у сукобу. Лично сам био сведок неких епизода сукоба Кулебе и Јермака", додао је званичник.

Како је саопштио овај званичник, Кулеба је имао директне контакте са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок, а Зеленски не жели да препусти комуникацију са овим личностима неком у кога нема потпуно поверење.

Односима са Вашингтоном управља канцеларија Зеленског, посебно Јермак. Министар одбране Рустем Умеров је, такође, близак са Бајденовом администрацијом и посебно са министром одбране Лојдом Остином.

И Јермак и Умеров остају на својим функцијама. Обојица су прошле недеље посетили Вашингтон. Саветници Зеленског тврде да је Кулеба учинио веома мало у протеклој години да унапреди односе Кијева са Вашингтоном.

"Стил Зеленског је да повремено реконструише владу", изјавио је Владимир Фесенко, политички аналитичар Пента центра за политичка истраживања из Кијева. "Александар Камишин, који је прошле године преузео Министарство за стратешку индустрију, постао је његов миљеник", додао је.

Ротација оних који се већ на власти

У среду је шеф партије Зеленског "Слуга народа" Давид Аракамија саопштио је да су посланици имали састанак на коме су одлучивали о новим кандидатима.

Садашњи заменик министра спољних послова и бивши заменик шефа кабинета председника Андреј Сибига преузеће место Кулебе.

Заменик шефа кабинета председника Алексеј Кулеба постаће заменик премијера и министар инфраструктуре и регионалне политике, док ће Олга Стефанишина постати министарка правде и задржаће место заменика премијера за европске интеграције.

Никола Точицки из кабинета Зеленског постаће нови министар културе и информационе политике.

Камишин ће у кабинету председника наставити да се бави питањем наоружања и инфраструктуре. На месту министра за стратешке индустрије замениће га Херман Сметанин, садашњи генерални директор државне компаније за оружје "Укроборонпром".

Међутим, ова образложења опозиција не прихвата. "У овом тренутку није нам потребна влада спаса, чак ни влада националног јединства", рекла је Климпуш Цинцадзе. "Пристали бисмо да сарађујемо само ако се украјинска влада врати владавини закона, јер за то ни рат није оправадање."

Украјина има дугу историју корупције, а САД су се раније залагале да Кијев учини више у сузбијању политичких и финансијских афера, тврди "Политико".

Посланик из странке "Глас" Јарослав Жележјак критиковао је то што нема нових лица у објави на Фејсбуку: "Зеленски каже да је Украјини потребна нова енергија, али ту уопште нема нових особа. Све ове промене су само ротација људи који су већ на власти."

image