"Политико": Нова Европска комисија вероватно почиње са радом тек у децембру

Наде да ће Комисија почети са радом у новембру уништили су компликовани распореди Европског парламента и дуги прегледи сукоба интереса кандидата за комесаре

Нова Европска комисија вероватно ће почети да ради тек почетком децембра, пише "Политико", позивајући се на изјаве осам посланика ЕУ, званичника Европског парламента (ЕП) и европских дипломата.

Како објашњава, наде да ће Комисија почети са радом у новембру уништили су компликовани распореди Европског парламента и дуги прегледи сукоба интереса кандидата за комесаре.

Према наводима званичника, почетак рада Комисије сада се ближи датуму обележавања Божића по грегоријанском календару.

Како се чини, додаје "Политико", ЕП не жури да одобри нову групу европских комесара нити да их подстакне да почну да раде на кључним ресорима као што су конкуренција, одбрана и трговина, упркос рату у Украјини и приближавању америчких избора у САД.

Првобитни распоред саслушања који се очекивао крајем септембра био је "превише оптимистичан", оценио је неименовани високо позиционирани званичник ЕП и објаснио да је до кашњења делимично дошло због компликованог календара путовања ЕП.

Како је нагласио, саслушања се обично одржавају у Бриселу и њихово премештање у Стразбур "била би логистичка ноћна мора".

Главни портпарол Европске комисије Ерик Мамер рекао је да је на ЕП да одреди распоред саслушања.

Након избора за Европски парламент у јуну ове године, Брисел се надао да ће нова Комисија почети са радом што је пре могуће.

Иако је постојала нада да ће нова Комисија бити успостављена 1. новембра, пре председничких избора у САД, то се сада чини практично немогућим јер сваки кандидат за комесара мора да прође вишечасовно саслушање пред ЕП, а та саслушања вероватно неће почети до средине октобра.