Свет

Палестина оптужила САД: Покушавате да прикријете масакре у Гази

Након догађаја од 7. октобра прошле године, Израел је изгубио суверенитет, а улога Запада је одлучујућа у подршци Тел Авиву након тих дешавања, изјавио је члан политичког руководства Палестинске ослободилачке организације Тамер Азиз
Палестина оптужила САД: Покушавате да прикријете масакре у Гази© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Сједињене Државе настоје да сакрију колики је тачан број људских жртава војних операција у Појасу Газе, у покушају да сачувају образ након што су више пута користиле право вета у Савету безбедности УН да блокирају усвајање резолуција о прекиду ватре у тој енклави, изјавио је члан политичког руководства Палестинске ослободилачке организације (ПЛО)Тамер Азиз.

"САД прикривају масакре у Израелу јер су раније неколико пута користиле свој вето у Савету безбедности да спрече прекид ватре у Појасу Газе", казао је Азиз.

Он је навео да је након догађаја од 7. октобра прошле године, Израел "изгубио суверенитет", истакнувши одлучујућу улогу Запада у подршци Тел Авиву након тих дешавања.

"Запад је мобилисао своје флоте и подморнице за одбрану Израела. Уједно су САД преузеле контролу над ситуацијом као резултат унутрашњих политичких тензија у самом Израелу", додао је.

Азиз је навео да су акције Израела јасно показале тенденцију да одбије да испуни раније обећане одговорности по низу питања.

"Због тога палестински отпор инсистира на томе да писмени споразум о примирју укључује три главне тачке: свеобухватни и трајни прекид ватре, потпуно повлачење трупа из Појаса Газе и испоруку хуманитарне помоћи. Тек након тога ће се разговарати о нерешеним тачкама споразума о примирју", нагласио је Азиз.

Ове захтеве, како је навео, не прихватају Израел и Сједињене Државе, што објашњава продужавање рата како би се дошло до локација где се налазе таоци и поништила клаузула о размени заробљеника.

image