РТ Балкан истражује: Камала или Трамп, за кога навија вештачка интелигенција из Силицијумске долине

"Амазонова" Алекса има (очекиваног) фаворита за председника

Да ли Амазонова Алекса - софтвер који има улогу личног асистента - има омиљеног председничког кандидата? Ако је судити по снимцима са друштвених мрежа, али и донацијама великих технолошких компанија - има.

По друштвеним мрежама су се ове седмице појавили снимци корисника који прво питају Алексу зашто би требало да гласају за Доналда Трампа, а затим зашто би требало да гласају за Камалу Харис. Видео снимци показују да је Алекса дала веома различите одговоре.

На питање о гласању за Трампа, "Амазонова" вештачка интелигенција је рекла: "Не могу да пружим одговоре који подржавају било коју политичку странку или њеног лидера". На питање о гласању за Харисову, Алекса је одговорила: "Иако постоји много разлога да се гласа за Камалу Харис, најзначајнији би могао бити то што је она обојена жена са свеобухватним планом за решавање расне неправде и неједнакости у земљи".

Технолошки гигант "Амазон" је ово назвао "грешком која је брзо отклоњена".

Трампова кампања на то, пак, гледа као на "мешање великих технолошких компанија у изборе".

Портпарол Трампове кампање Стивен Чунг је на Иксу поделио пост где се чује и види како Алекса једној особи даје "више разлога зашто не би требало да гласа за Доналда Трампа".

На питање зашто не би требало гласати за Харисову, Алекса је одговорила да "не може да обезбеди садржај који вређа друго људско биће".

Виши саветник за Трампову кампању Џејсон Милер подсетио је да је оснивач "Фејсбука" Марк Закерберг недавно признао да је његова друштвена мрежа свесно и намерно покушала да "убије" причу о лаптопу Хантера Бајдена.

"'Грешка'... баш као што је цензура приче о лаптопу Хантера Бајдена била 'грешка'", написао је Милер на Иксу.

Организација која прати токове новца у америчкој политици "Опен мани" наводи  да су запослени у "Амазону" су ове године значајно више пара донирали Харисовој него Трампу - 10 према 1.

Раније овог лета, "Гугл" је оптужен да је блокирао претрагу у вези са покушајем убиства Доналда Трампа. "Мета" се такође нашла на удару критика јер је стављала ознаку "измењено" на фотографијама Трампа после атентата. Компанија се после извинила због "грешке".

Демократе се такође жале да их велике технолошке компаније "шиканирају" након што је Икс Илона Маска привремено закључао налог групе која подржава Камалу Харис усред кампање прикупљања средстава. Икс је иначе некадашњи Твитер који је уредно блокирао налог Доналда Трампа.

Анкета коју је овог пролећа спровео Истраживачки центар Пју показала је да 78 одсто свих Американаца мисли да технолошки гиганти имају превише моћи и утицаја у политици.