Свет

Дуров први пут после хапшења: Телеграм није "рај за анархију"

Оснивач платформе је објаснио да Телеграм има представника у Европској унији који прима пријаве у вези са коришћењем Телеграма у ЕУ
Дуров први пут после хапшења: Телеграм није "рај за анархију"© Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana

Оснивач платформе Телеграм Павел Дуров рекао је синоћ, у првој изјави након хапшења у Паризу, да је помогао у борби против тероризма у Француској, односно у стварању "вруће линије" између те апликације и Париза.

"Прошлог месеца ме је полиција по доласку у Париз четири дана испитивала. Речено ми је да могу да будем лично одговоран за незаконито коришћење Телеграма од стране других људи. Ово је изненађујуће из неколико разлога", написао је Дуров у саопштењу на Телеграму.

Оснивач платформе је објаснио да Телеграм има представника у Европској унији који прима пријаве у вези са коришћењем Телеграма у ЕУ. Он је додао да представник има доступну имејл адресу.

Како је навео, француске власти имале су много начина да га контактирају и затраже помоћ.

Дуров је нагласио да је одавно лично помагао у стварању директне линије између Телеграма и Париза за борбу против тероризма у тој земљи.

Према његовим речима, ако је нека држава незадовољна интернет сервисом, досадашња пракса је да се поднесе тужба против самог сервиса, а не против власника платформе.

"Коришћење закона усвојених у време пре постојања паметних телефона за кривично гоњење генералног директора (онлајн сервиса) за злочине које су починила трећа лица на платформи којом он управља је погрешан приступ", оценио је бизнисмен.

Он је рекао да су тврдње да је Телеграм "рај за анархију" апсолутно нетачне и додао да администрација ове платформе свакодневно брише милионе опасних објава и канала.

"Потпуно су неистините тврдње у појединим медијима да је Телеграм некакав анархични рај. Сваки дан уклањамо милионе штетних постова и канала. Дневно објављујемо извештаје о транспарентности. Имамо директне телефонске линије са невладиним организацијама како би брже обрадили хитне захтеве", истакао је Дуров.

Дуров је признао да Телеграм, који тренутно има више од 950 милиона активних корисника месечно, проживљава "дечије болести" који су криминалцима олакшали злоупотребу платформе. Обећао је да ће "значајно побољшати" управљање садржајем.

Безбедност најтежи задатак

Како је приметио, одржавање равнотеже између обезбеђивања приватности и безбедности није лак задатак.

Према његовим речима, Телеграм је спреман да напусти земље у којима не може да нађе заједнички језик са онима који регулишу интернет простор.

"Успостављање праве равнотеже између приватности и безбедности није лако. Морате да ускладите законе о приватности са захтевима за спровођење закона, а локалне законе са законима ЕУ", наставио је Дуров, наглашавајући да је његова компанија била отворена за дијалог и "посвећена ангажовању са регулаторима како би се пронашао прави баланс".

Према његовим речима, платформа се придржава своје мисије да штити кориснике, али да истовремено увек остане отворен за дијалог са властима.

Дуров је такође рекао да је Телеграм доследно одбијао да преда кључеве за кодирање, због чега је био блокиран у Русији и Ирану. Како је навео, мисија Телеграма је да "доноси добро и штити основна људска права, посебно тамо где се та права крше".

Дуров је приведен на париском аеродрому Бурже 24. августа, а осумњичен је за "десет кривичних дела, укључујући и саучесништво у управљању онлајн платформом у циљу обављања незаконитих трансакција организоване групе", и могао би да се суочи са казном до 10 година затвора.

Он је пуштен из затвора 28. августа уз кауцију од пет милиона евра, а забрањено му је да напушта француску територију и мора да се јавља полицији два пута недељно.

Француске власти издале сu налоге за хапшење оснивача Телеграма, браће Павела и Николаја Дурова, 25. марта због оптужби које укључују саучесништво "у поседовању, дистрибуцији и омогућавању приступа порнографским фотографијама малолетника".

image