Свет

Лето 2024. најтоплије у историји: Оборена три рекорда

Заменица директора Службе за климатске промене Коперникус Саманта Берџес је истакла да ће екстремне временске прилике постати још интензивније уколико државе не смање емисије гасова који загревају планету
Лето 2024. најтоплије у историји: Оборена три рекордаGetty © Zoran Milich

Лето 2024. године оборило је глобалне топлотне рекорде другу годину заредом, због чега ће вероватно бити најтоплије од када се бележе подаци, саопштила је данас Служба за климатске промене Коперникус. Они су почели да бележе временске прилике 1940. године, а те досијее су користили научници како би потврдили да је лето на северној хемисфери - од јуна до августа, било најтоплије од прединдустријског периода из 1850. године.

''Током протекла три месеца, свет се суочио са најтоплијим јуном и августом, најтоплијим даном у историји и најтоплијим летом", рекла је заменица директора Службе за климатске промене Коперникус Саманта Берџес.

Она је истакла да ће екстремне временске прилике постати још интензивније уколико државе не смање емисије гасова који загревају планету, преноси Ројтерс.

Промењена климе наставила је да изазива катастрофе овог лета, а у Судану, поплаве изазване обилним кишама погодиле су прошлог месеца више од 300.000 људи и допринеле ширењу колере у тој ратом разореној земљи.

Научници су такође потврдили да климатске промене изазивају сушу на италијанским острвима Сицилија и Сардинија, и да су интензивирале тајфун Гаеми, који је у јулу прошао кроз Филипине, Тајван и Кину, усмртивши више од 100 људи.

Климатске промене изазване људским фактором и природни временски феномен Ел Нињо, који загрева површинске воде у источном Тихом океану, довели су до рекордно високих температура раније ове године.

Коперникус је саопштио да су исподпросечне температуре у екваторијалном Пацифику прошлог месеца указивале на прелазак у Ла Нињу, која је хладнији пандан Ел Нињу, али су, упркос томе, рекордно високе температуре забележене у различитим деловима света.

image