Реакције на избор Барнијеа: Од оптужби да је Макрон покрао гласове Француза до хвалоспева

Меланшон је у суботу позвао на моћну мобилизацију против Макроновог државног удара, док је макронистичка Ренесанса саопштила да је председник испунио своју уставну улогу

Француски председник Емануел Макрон за премијера је именовао Мишела Барнијеа, који је од раније познат као преговарач о брегзиту и бивши министар у више француских влада, а у фрагментисаном пејзажу у Француској, ова одлука је изазвала оштре реакције, почев од левице, где сви лидери осуђују његово именовање, преноси "Монд".

Како је рекао Жан-Лик Меланшон, лидер Непокорене Француске (ЛФИ): "Ови избори су украдени од Француза именовањем премијера, који је постављен уз дозволу, а можда и на предлог Националног окупљања (РН)."

Меланшон је у суботу позвао на "моћну мобилизацију" против онога што ЛФИ и ​​удружења студената и средњошколаца називају "државним ударом" Емануела Макрона.

Национални секретар Социјалистичке партије (ПС) Оливије Фор тврди да није учествовао у Макроновом такозваном републиканском фронту против крајње деснице. Према његовим речима, Француска улази у "кризу власти". ПС је у саопштењу додао да Макрон "гази гласове француског народа".

Као што је изјавила Марин Тонделијер из странке Еколога (ЛЕ): "То је прави скандал. Да се то десило било где у Европи, сматрали бисмо то жалосним. Ова прича је добила крајње забрињавајући преокрет."

За бившег преставника изборне јединице Север и секретара Коминистичке партије Фабијена Русела, именовање Мишела Барнијеа је "гест у част Французима који теже променама". Барније је, према његовом мишљењу, "либералан и проевропски оријентисан". Барније је, додао је, "сушта супротност поруци коју су Французи послали на парламентарним изборима."

Шеф Националног окупљања Жордан Бардела и председница групе РН у Народној скупштини Марин ле Пен тврде ће наставити да се залажу за решавање питања која муче Французе: "Залагаћемо се да се решавају велика питања, попут куповне моћи, безбедности, имиграције" и "задржаћемо свако политичко средство деловања ако то буде потребно."

Осим тога, како је додала Марин ле Пен: "Изгледа да Мишел Барније испуњава барем први критеријум који смо тражили: да буде премијер који ће поштовати различите политичке снаге."

Макронова партија Ренесанса је саопштила да је председник "испунио своју уставну улогу", поручујући да се Французи "сада морају удружити како би успели."

Рено Муселије из Ренесансе и председник региона Прованса-Алпи-Азурна обала, честитао је Мишелу Барнијеу на избору: "Потребна нам је национална влада и морамо учинити све да она успе. Наш национални интерес је да помогнемо, да обацимо крајности и неспособност. Од нас се тражи доследност, рад и велико искуство."

На именовање Барнијеа реаговао је и Едуар Филип, бивши премијер Емануела Макрона, који је у уторак најавио своју кандидатуру за следеће председничке изборе: "Барнијеов задатак ће бити тежак, али тешкоће га до сада нису уплашиле", написао је на Филип на друштвеној платформи Икс.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честитала је именовање Барнијеу, који је био европски посланик, европски комесар и одговоран за преговоре са Лондоном о иступању Британије из Европске уније. "Знам да Мишел Барније има на срцу интересе Европе и Француске, што показује његово дугогодишње искуство", додала је Фон дер Лајенова.