"Политико": Опстанак нове француске владе зависиће од крајње деснице?

Да ли је судбина новог француског премијера "у потпуности у рукама Марин Ле Пен"?

Крајња десница има пресудну улогу у Француској након именовања Мишела Барнијеа за новог премијера те земље, оцењују данас неки европски медији позивајући се на аналитичаре и опозиционе посланике у француској влади.

Дан након што је француски председник Емануел Макрон именовао Барнијеа за шефа владе после дугих консултација, сајт "Политико" указује да је Макрон тиме обезбедио "својеврсну победу крајње деснице" и истиче да ће опстанак нове владе зависити од добре воље лидерке крајње деснице Марине ле Пен.

Сличну оцену износи и агенција Ројтерс, наводећи да је крајње десничарска странка Марин ле Пен, Национално окупљање (РН), која је пре два месеца освојила треће место на изборима у Француској, сада заправо "сила иза трона".

Судбина Барнијеа, али и Макрона, сада зависи од РН, указује британска агенција.
"Данас имамо премијера који у потпуности зависи од РН.

"Тиме је председник себе ставио у кохабитацију са РН", изјавила је Луси Касте, кандидаткиња левичарске коалиције која је освојила највише гласова на изборима у јулу, али коју Макрон није узео у обзир.

На тај начин, примећује Ројтерс, Касте је указала на редак политички феномен који подразумева да француски председници повремено воде државу заједно са премијером из противничке странке.

Нови народни фронт, левичарска коалиција којој је припало највише изборних гласова, али не и апсолутна већина, већ је одлучно најавио да ће подржати гласање о неповерењу Барнијеу у Националној скупштини, истиче "Политико".

То значи да ће Барнијеу бити потребна прећутна подршка крајње деснице како би његова влада опстала, указује сајт са седиштем у Бриселу.

У данашњој анализи "Политико" напомиње да промакронски оријентисана коалиција и конзервативна група Републиканска десница, за које оцењује да ће вероватно подржати новог премијера, имају само 213 посланичких места, док је за већину гласова ради подршке влади потребно 289.

Истовремено, Ројтерс преноси изјаву председника Социјалистичке партије Оливијеа Фореа, који је француским медијима рекао да ће "Барније у потпуности бити свестан да је његова судбина у рукама Марин ле Пен".

Према Фореовим речима, нико из његове странке се неће придружити новој влади, те ће све зависити од крајње деснице.

Лидери странке Национално окупљање изнели су протеклих дана своје услове за подршку новој влади: мере у вези са куповном моћи, безбедношћу и имиграцијом, увођење сразмерне заступљености у парламенту и "поштовање" према посланицима крајње деснице, подсећа "Политико".

"Сада је питање да ли Барније, који ће морати да прави компромисе и са подржаваоцима десног центра и центра, може да задовољи крајњу десницу, која се противи буџетским резовима, а који ће вероватно бити предложени како би се решила дужничка питања Француске", закључује "Политико".