Свет

Нови пакет ракета из Лондона за Кијев: "Да се не понови Полтава"

Реч је о вишенаменским ракетама комбинованог навођења "мартлет", а прве испоруке се очекују крајем ове године
Нови пакет ракета из Лондона за Кијев: "Да се не понови Полтава"Getty

Лондон ће Кијеву испоручити вишенаменске ракете комбинованог навођења "мартлет" у вредности од 162 милиона фунти (213 милиона долара), а прва пошиљка би требало да стигне до краја године, саопштило је данас Министарство одбране Велике Британије.

Одлука је донета две недеље након удара руске војске на украјински војноиндустријски и енергетски сектор, док истовремено Русија напредује у Донбасу.

Саопштење је такође уследило након билатералног састанкабританског министра одбране Џона Хилија и његовог украјинског колеге Рустема Умерова раније ове недеље, наводи се у саопштењу британског министарства.

"Велика Британија ће почети да испоручује артиљеријску муницију у вредности од 300 милиона фунти, као и системе од 650 лаких вишенаменских ракета (ЛММ), а прве испоруке се очекују до краја 2024. године, наводи се у саопштењу за јавност.

Према немачком Кил институту за светску економију Велика Британија, међу највећим спонзорима рата у Украјини, обезбедила је Кијеву више од 8,92 милијарде евра војне помоћи од почетка сукоба.

Упркос томе, Зеленски је критиковао Велику Британију због "успореног темпа" у снабдевању Кијева оружјем, рекавши да ће инсистирати "на храбрим одлукама".

Испорука ракета ЛММ има циљ да ојача противваздушну одбрану Кијева против напада попут прошлонедељног руског удара на Полтаву, рекао је Хили.

Подсећамо, руска војска је у уторак, 3. септембра извела ракетни удар на центар за обуку Оружаних снага Украјине у Полтави, а током напада у објекту су се налазили и страни инструктори, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

"Оружане снаге Русије су 3. септембра извршиле високопрецизан удар 179. заједнички центар за обуку Оружаних снага Украјине у граду Полтави, где су, под руководством страних инструктора, обучавани везисти и специјалисти за електронско ратовање из свих формација и војних јединица украјинске војске, као и оператери беспилотних летелица укључени у гађање цивилних циљева на територији Руске Федерације", наводи се у саопштењу руског министарства.

Москва је упозорила да испоруке западног наоружања Украјини, као и обука украјинских трупа од стране страних војних инструктора, чине спонзоре Кијева директним учесницима у сукобу.

Руски званичници су више пута поновили да то неће променити ток Специјалне војне операције, већ ће само довести до више смртних случајева.

image