Свет

Писторијус оптимистичан: Шаљемо Украјини још "леопарда"

Још 77 тих тенкова биће испоручено што је пре могуће заједно са Данском и Холандијом, открио је немачки министар одбране
Писторијус оптимистичан: Шаљемо Украјини још "леопарда"www.globallookpress.com © IMAGO/P.Nowack

Немачка планира да, у сарадњи са Данском и Холандијом, испоручи Украјини још 77 тенкова "леопард 1А5" и жели то да уради што је пре могуће, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус.

"Немачка је, као део заједничког пројекта са Данском, већ испоручила Украјини 58 тенкова 'леопард 1А5'. Још 77 тих тенкова биће испоручено што је пре могуће заједно са Данском и Холандијом", казао је Писторијус на конференцији за новинаре у авио-бази Рамштајн.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је раније да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Према његовим речима, САД и НАТО су директно укључени у сукоб, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља у Великој Британији, Немачкој,  Италији и другим земљама.

Кремљ је навео да "пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат".

Наиме, Владимир Зеленски је изјавио да је Украјина већ почела да користи ловце Ф-16 испоручене Кијеву, али да њихов број није довољан. 

image