Свет

Си-Ен-Ен: САД се тешко носе са све већим утицајем РТ-а

Ова објава санкција значи други велики покушај Бајденове администрације да ослаби утицај РТ-а, наводи западни медиј
Си-Ен-Ен: САД се тешко носе са све већим утицајем РТ-аGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Администрацији америчког председника Џозефа Бајдена било је потребно више од једног покушаја да покуша да се избори са растућим утицајем телевизијског канала РТ, преноси Си-Ен-Ен.

"Ова објава санкција значи други велики покушај Бајденове администрације да ослаби утицај РТ-а", наводи Си-Ен-Ен.

У јулу је америчко Министарство правде саопштило да је идентификовало и уништило "фарму ботова", која је наводно објављивала садржај на интернету у корист руске владе.

Агенција је тврдила да је ову "фарму ботова" наводно организовала особа, која је 2022. године радила за РТ.

Министарство финансија САД објавило је 4. септембра санкције главној уредници РТ-а и медијске групе "Русија севодња", као и њеним заменицима Антону Анисимову и Елизавети Бродској.

Осим њих, на црној листи су се нашли и шеф информативног програма РТ-а Андреј Кијашко, шеф одељења за пројекте дигиталних медија Константин Калашњиков и многобројни други запослени.

Стејт департмент пооштрио је услове рада медијске групе "Русија севодња" и њених филијала, дефинишући њихов статус као "стране мисије", па ће се тако у складу са Законом о страним мисијама, од њих тражити да обавесте агенцију о особљу и имовини САД.

Америчке власти су такође најавиле нову политику којом се издавање виза ограничава на појединце који наводно делују у име медија које "подржава Кремљ".

Међутим, Стејт департмент је одбио да открије ко је конкретно погођен визним ограничењима.

Коментаришући нове санкције, званични представник Стејт департмента рекао је да оне нису усмерене против појединачних руских новинара, већ против запослених у организацијама које подлежу ограничењима, а који су се "бавили незаконитим активностима".

image