Свет

(Не)позната генеалогија председника САД: (Родбинске) везе Барака Обаме и Џорџа Буша

Џорџ Буш Млађи и Старији нису једини бивши председници САД с којима је Обама у родбинским везама
(Не)позната генеалогија председника САД: (Родбинске) везе Барака Обаме и Џорџа БушаGetty © Gary Fabiano-Pool

У политичкој сцени предизборне Америке дошло је до нових заплета крајем августа, када су ветерани демократске странке Роберт Ф. Кенеди Млађи и Тулси Габард подржали Трампа због ратнохушкачке природе савремених "плавих", а 238 републиканских јастребова, на челу с бившим председником Џорџем Бушом Млађим упутили писмо подршке Камали Харис.

Бушова подршка потенцијалној наследници Џозефа Бајдена, међутим, није једина веза између бившег председника САД и супарничког политичког табора, а те друге везе укључују и - родбинске. 

Наиме, уочи председничких избора 2008. године, након којих је Буш предао штафету Бараку Обами у оквиру онога што је амерички медијски естаблишмент описао као један од најсрдачнијих примера међустраначке смене власти, истраживачи из Историјског генеалошког друштва Нове Енглеске су утврдили да су Буш и Обама заправо (далеки) рођаци.

Међутим, како је "Гардијан" тада пренео, испоставило се да Џорџ Буш Млађи и Старији нису једини бивши председници САД с којима је Барак Обама, син кенијског економисте Барака Хусеина Обаме Старијег и беле американке Ен Данам, у родбинским везама - ту су и републиканац Џералд Форд, демократе Линдон Џонсон и Хари Труман, као и четврти председник САД Џејмс Медисон.

Страница на "Википедији" посвећена Обамином деди с мајчине стране, Стенлију Армору Данаму, наводи да је његов рођак и бивши председник Џими Картер.

Занимљиво је да се у "Гардијановом" извештају наводи да Обамине родбинске везе с бившим лидерима нису ограничене на једну страну Атлантског океана - те да се међу његовим далеким рођацима налази и бивши британски премијер Винстон Черчил.

Међутим, ни ту није крај заплета у Обамином породичном стаблу, пошто су истраживачи с Историјског генеалошког друштва Нове Енглеске открили да се и Бред Пит налази међу Обаминим рођацима.

Обама и Џорџ Буш Млађи су рођаци по десетом колену, а први заједнички предак, Семјуел Хинкли, преминуо је 1662. године. Са друге стране, Обаму и Бреда Пита раздваја девет колена, а њихов први заједнички предак био је Едвин Хикман, који је умро у Вирџинији 1769. године.

image