Свет

Италијански мислилац: Суштински проблем Израела је што је он испостава Запада на арапском тлу

Арапи, и екстремисти и умерени, виде Израел само као изданак, као чувара Запада. Израел је за њих непријатељ који контролише читав арапски свет и онемогућава његово буђење, каже италијански писац
Италијански мислилац: Суштински проблем Израела је што је он испостава Запада на арапском тлуGetty © Мostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

У Израелу је ситуација изузетно напета, не само на границама, већ и унутар Израела, у коме се скоро сви налазе у ратном стању, с обзиром на састав владе Бенјамина Нетанјахуа, пише италијански политички писац Андреа Марћиљано за сајт "Електомагацине".

Унутар Израела напетост достиже тачку белог усијања, наставља италијански писац. С једне стране, опозиција, укључујући лабуристе, предводи све већи народни протест а, са друге стране, владу води све мање популарни Биби (Нетанјаху). Израелска влада иде право у сукоб, не само са Хамасом, већ и са арапским светом и муслиманским светом, који није прихватио никакве споразуме са Израелом.

Догађаје у Израелу компликује и проблем преосталих израелских талаца, који се и даље налазе у рукама Хамаса. Опозиција их користи против владајућег Ликуда и Нетанјахуа, оптужујући га да је потпуно незаинтересован за њихову судбину.

Али оно што је заиста важно јесте стварност, са којом се израелска влада најзад суочава, сматра Марћиљано, а то није ни лака ни утешна стварност. Израелски проблем је, пре свега, перцепција коју околни арапски свет има о Израелу, а та перцепција је реална и крајње негативна.

Реална, јер су Арапи, или барем њихови лидери, свесни да је први проблем Израела демографски и да му време не иде у прилог.

Један убијени Израелац вреди хиљаду, или десет хиљада Арапа, додаје италијански писац. Преведено на једноставнији језик: Арапи су потрошни материјал, Израелци нису.

И лидери непријатеља Израела – Хамаса, Хезболаха и других – и оних арапских држава, са Саудијом и Јорданом на челу, које покушавају да одрже добре односе са Тел Авивом, савршено су свесни тога. Они понекад сарађују са Израелом, знајући да је његов пораз само питање времена. И стрпљиво чекају, пише Марћиљано.

Овде је потребно одвојити тумачење ситуације од предрасуда које имамо ми западњаци, Европљани. Нису само Израелци Семити. И Арапи су такође Семити. Шта онда значе оптужбе које стално пристижу са Запада, да је Израел на удару антисемитизма, пита се Марћиљано.

Арапи представљају огромну већину семитског света, због чега Израел и Израелце доживљавају као странце, као освајаче и као продужетак западног колонијализма, а управо то представља прави проблем Израела.

Зато Арапи доживљавају Израелце као странце, тврди Марћиљано. Као Европљане или, што је још горе, као Американце. Они су дошли на арапску територију захваљујући западном колонијализму, као испостава страног и непријатељског Запада.

Погледајмо чињенице, које су јасне и једноставне, пише италијански аутор. Израелско друштво и култура је, пре свега, израз Далеког запада, потпуно страна блискоисточној, било исламској било хришћанској култури. Некад је јеврејска култура живела у потпуном складу са арапским и блискоисточним светом. Овде говоримо о блискоисточном јудаизму од пре једног века.

Овај јудаизам је потпуно туђ ционизму, који је израз једног облика европске културе. Ционизам је настао по узору на француски национализам и прожет је елементима из Источне Европе. Блискоисточни контекст, у који је вештачки убачен, потпуно му је стран.

Арапи, и екстремисти и умерени, виде Израел само као изданак, тачније као чувара Запада. Израел је за њих непријатељ који контролише арапски свет и онемогућава његово буђење, додаје италијански писац.

Израел је страно тело на арапској територији. Што пре то схватимо и престанемо да се поигравамо кривицом због европског антисемитизма из 20. века, биће боље за нас, закључује Андреа Марћиљано.

image