ИДФ убиле америчку држављанку на Западној обали, Бела кућа захтева истрагу

Према очевицима, 26-годишња волонтерка је упуцана у главу током протеста против ширења насеља Израелаца на палестинској територији

Једна Американка убијена је у петак на окупираној Западној обали, саопштио је Стејт департмент.

Два сведока су изјавила да су Американку у главу упуцале Израелске одбрамбене снаге, преноси "Вашингтон пост".

Како пише амерички лист, 26-годишња Ајнсур Ејги била је волонтерка при пропалестинској групи Међународни покрет солидарности, и у тренутку убиства је присуствовала протесту против ширења јеврејских насеља у граду Беита, рекле су њене колеге.

На фотографијама њеног пасоша које круже интернетом се наводи да је рођена у Турској, а турско Министарство спољних послова је у саопштењу навело да она има турско држављанство, додаје амерички лист. 

Бела кућа је данас затражила од Израела да истражи смрт Американке на окупираној Западној обали.

"Дубоко смо узнемирени трагичном погибијом америчке држављанке, Ајшенур Егзи Ејги, на окупираној Западној обали и наша срца су уз њену породицу и пријатеље. Контактирали смо владу Израела и тражили више информација, уз захтев о истрази поводом инцидента", рекао је портпарол Националног савета Беле куће Шон Савет, пренео је "Ен-Би-Си њуз".

Медицински извори су потврдили да је активисткиња хитно превезена у болницу Рафидија у Наблусу и смештена на одељење интензивне неге.

Упркос напорима медицинских екипа да је спасу, она је преминула од задобијених повреда.