Орбан објавио: Шта је први корак за решење украјинске кризе

Ако чекамо мировни план који ће прихватити обе стране, мира никада неће бити, поручио је мађарски премијер

Москва и Кијев би требало да се договоре о прекиду ватре пре израде детаљног мировног плана, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

Говорећи на међународној економској конференцији у Чернобију у Италији, он је нагласио да ће обе стране на крају морати да седну за преговарачки сто. Да би било какви покушаји посредовања уродили плодом, потребна је комуникација и са Русијом и са Украјином, рекао је Орбан.

"Ако чекамо мировни план који ће прихватити обе стране, мира никада неће бити – јер први корак није мировни план. Први корак је прекид ватре. Прво вам је потребна комуникација, затим прекид ватре, а онда можете преговарати о мировном плану", нагласио је Орбан.

Швајцарска је у јуну организовала конференцију посвећену тзв. мировној формули Владимира Зеленског, а у којој се захтева да Русија повуче своје снаге са свих територија на које Украјина има претензије. Москва је одбацила план као "одвојен од стварности".

Након што је Мађарска у јуну преузела председавање ЕУ, Орбан је посетио Кијев, Москву, Пекинг и Вашингтон у оквиру своје "мировне мисије". Његов пут у Москву и сусрет са председником Русије Владимиром Путином наишли су на критике у Бриселу, а званичници ЕУ су се оградили од Орбановог подухвата.

Будимпешта се дуго залагала за дипломатско решавање сукоба уместо наоружавања Кијева. Орбан се упорно противио слању оружја Украјини, обећавши да своју земљу неће увући у тотални рат с Русијом.

Мировни преговори између Русије и Украјине прекинути су у пролеће 2022. године, а обе стране су једна другу оптужиле да постављају нереалне захтеве.

Према речима руског председника Владимира Путина, преговарачи из Кијева су се првобитно сложили да трансформишу Украјину у неутралну земљу и ограниче величину њене војске, али су касније одустали од преговора.

Путин је у четвртак поновио да су западни присталице Украјине решени да натерају Кијев да се "бори до последњег Украјинца" са циљем да нанесу "стратешки пораз" Москви. Он је истакао да би сви будући преговори требало да буду засновани на документима који су израђени током разговора у Истанбулу 2022. године.

Са друге стране, Зеленски је ургирао Запад да настави да врши притисак на Русију не би ли прихватила његове услове. Говорећи у петак на састанку са америчким министром одбране Лојдом Остином у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој, он је инсистирао да Москва мора бити приморана да пристане на "прави мир" већ ове јесени.