Свет

Трамп обећава: Смањићу употребу санкција, оне убијају долар

Тек што је Вашингтон објавио да ће додатно санкционисати медијску мрежу РТ-а, због наводног утицаја на бираче у Америци, Трамп тврди да ће смањити употребу санкција ако опет дође на власт
Трамп обећава: Смањићу употребу санкција, оне убијају долар© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Кандидат за америчког председника републиканаца Доналд Трамп обећао је да ће драстично смањити коришћење санкција САД ако победи на изборима у новембру.

Он је током говора у Економском клубу Њујорка упитан да ли планира да појача или модификује економска ограничења према Русији или другим земљама одговорио да жели да користи санкције што је могуће мање.

Како каже, постоји проблем са великим ослањањем на такве казне САД, јер "то на крају убија долар и све што он представља".

"Важно је да долар остане међународна валута. Ако бисмо изгубили долар као светску валуту, мислим да би то било еквивалентно губитку рата, што би нас учинило земљом трећег света. Не можемо да дозволимо да се то деси", рекао је Трамп.

Ипак, током свог председничког мандата од 2017. до 2021, Трамп је увео разна ограничења Русији, Ирану и Северној Кореји, а признаје и да је и сам је био "корисник санкција".

"Ја користим санкције веома снажно против земаља које то заслужују. И онда их укидам јер, гле, губите Иран, губите Русију. Кина покушава да њихова валута буде доминанта", упозорио је Трамп.

Руски председник Владимир Путин истакао је раније ове недеље да ниједан други председник САД није увео толико санкција Русији као Трамп.

САД и амерички савезници увели су рекордних 22.000 санкција Русији од 2014. године. Број је драстично порастао од почетка Специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022. године.

Вашингтон пост је објавио у јулу да је чак трећина светских земаља, укључујући и 60 одсто земаља са ниским приходима, под неком врстом америчких санкција. Према изворима овог листа, у Канцеларији за контролу стране имовине влада хаос јер не могу да се носе са оптерећењем одржавања тако сложене мреже економских санкција.

image