Протести широм Француске због именовања Мишела Барнијеа за премијера

Агенција за истраживање јавног мњења "Елаб" јуче је објавила истраживање које показује да 74 одсто Француза сматра да је Макрон занемарио резултате избора, док 55 одсто верује да су они покрадени

Хиљаде људи изашло је данас на улице широм Француске у знак протеста због одлуке председника Француске Емануела Макрона да именује Мишела Барнијеа за премијера.

Левичарске странке оптужују Макрона за "рушење демократије" и "крађу парламентарних избора", пренео је Ројтерс. Прве демонстрације против именовања Барнијеа почеле су јутрос у неколико градова Француске, попут Мана, Нице и Нанта, јавио је БФМ ТВ.

Макрон је у четвртак именовао седамдесеттрогодишњег Барнијеа, конзервативца и бившег преговарача Европске уније о брегзиту, за премијера. Тиме је, макар привремено, окончана двомесечна криза у којој се Француска нашла након парламентарних избора почетком јула, на којима ниједна политичка опција није освојила јасну већину.

У свом првом интервјуу, Барније је синоћ рекао да ће његова влада, којој недостаје јасна већина, укључивати конзервативце, чланове Макроновог табора и како је изразио наду, поједине левичаре.

Барније је као приоритете своје владе навео контролисање миграторних токова и спровођење мера којима би се обуставио неконтролисани раст јавног дуга земље.

Представници левице, предвођени партијом Непокорена Француска Жан-Лика Меланшона, оптужила је Макрона за рушење демократије и крађу избора након што је француски председник одбио да именује кандидата савеза Нови народни фронт (НФП), који је освојио највише гласова на изборима одржаним у јулу.

Агенција за истраживање јавног мњења "Елаб" јуче је објавила истраживање које показује да 74 одсто Француза сматра да је Макрон занемарио резултате избора, док 55 одсто верује да су они покрадени.

Као одговор на именовање Барнијеа, чија партија десног центра Републиканци је завршила на тек петом месту у парламенту са мање од 50 посланика, лидери левичарских партија, синдикати и студентска тела позвали су грађане да данас изађу на масовне протесте и најавили могуће штрајкове за 1. октобар.

Како су саопштили из Непокорене Француске, биће одржано 130 протеста широм Француске.

НФП и крајње десничарско Национално окупљање (РН) заједно имају већину и могли би да збаце премијера гласањем о неповерењу ако одлуче да сарађују, навела је агенција.

РН је дао прећутно одобрење за именовање Барнијеа, наводећи бројне услове који морају бити испуњени како та партија не би подржала гласање о неповерењу, што је чини дефакто спонзором нове владе. "Пратићемо премијера. Ништа не може да се уради без нас", рекао је лидер РН Жордан Бардела за БФМ ТВ.