Свет

Судбина италијанске пршуте неизвесна због свињске куге

Свињска куга је узгајиваче до сада коштала 40 милиона евра у директним и 75 милиона евра у индиректним губицима
Судбина италијанске пршуте неизвесна због свињске кугеGetty © Tim Graham

Највећа епидемија свињске куге у Италији од шездесетих година прошлог века прети да нанесе снажан ударац локалној индустрији деликатеса вредној 8,2 милијарде евра, упозоравају италијански узгајивачи. 

Здравствене власти су прошлог месеца забраниле транспорт живих свиња унутар зоне задржавања површине 21.000 квадратних километара на северу Италије. Забрана је погодила стотине фармера и око 700.000 животиња, што је отприлике између седам и осам одсто од укупне годишње производње у Италији.

"Постоји само једна реч која сада може да опише расположење фармера: страва. Налазимо се на великом мору са јаким ветром, то је сигурно. Морамо да преживимо олују", рекао је председник удружења произовођача свињских производа "Конфагрикултура" Руди Милани, а цитира "Фајненшел тајмс".

"Конфагрикултура" процењује да је свињска куга до сада коштала узгајиваче свиња 40 милиона евра директних губитака и 75 милиона евра индиректних губитака од када је вирус први пут откривен на италијанском тлу у јануару 2022.

Рим плаћа фармерима за уништене свиње, али се још увек није обавезао на компензацију индиректних губитака.

"Фајненшел тајмс" напомиње да је више од 50.000 свиња убијено у Италији од средине јула, а вирус афричке свињске куге откривен је на више од 25 фарми у северним регионима Ломбардије и Емилија-Ромање.

Око 180 италијанских војника, уз подршку дронова опремљених термовизијским камерама, размештено је на терену како би помогли у праћењу кретања дивљих свиња у тампон зони између погођеног региона и области у којима вирус није откривен.

"Сви фармери и колеге прате ситуацију у погођеном подручју и забринути су да би се нама могло догодити исто. Потребне су веома једноставне грешке да би се проблем проширио", каже Милани за ФТ.

Новоименовани италијански ванредни комесар за свињску кугу Ђовани Филипини тврди да би строга ограничења на кретање свиња требало да зауставе епидемију, оценивши да је ситуација "сложена, али је свакако под контролом".

Тим ЕУ за ветеринарске хитне случајеве претходно је упозорио да би лов на дивље вепрове само допринео ширењу свињске куге ако није координисан, те да би ефикасније било оградити подручја са зараженим дивљим свињама. 

Међутим, у њиховом извештају се наводи да се "епидемија шири брже него што се подижу ограде".

image