Литванија у паници: "Змајеви зуби" наоштрени против Русије

У страху од имагинарног руског напада балтичке земље ојачавају границе

Убеђени да ће у неком тренутку ући у рат са Русијом, Литванци  су у близини своје границе са том земљом поставили антитенковске бетонске пирамиде, познате као "змајеви зуби".

"Змајеви зуби", иначе су први пут коришћени током Другог светског рата, направљени су од армираног бетона и коришћени су да ометају напредовање тенкова и механизоване пешадије.

Министарство одбране те земље на Иксу је саопштило да су пирамиде постављене наспрам Моста краљице Луизе, који повезује земљу са руском Калињинградском облашћу, што је све део њихових "корака предострожности за обезбеђивање ефикасније одбране".

"Данас је Литванија поставила блокаду на мосту у Панемуне који повезује Литванију и Русију", наводи се у саопштењу и додаје да су ту постављене и мине, као и "јежеви" (барикаде у облику шестокраке звезде) и бодљикава жица.

Мост краљице Луизе, је власништво Руске Федерације, тако да су препреке постављене само испред моста.

"Важно је бити спреман на све што се може десити", кажу у литванском министарству одбране, у коме се додаје да ће у случају "војне инвазије" непријатељу "бити потребно много више времена и ресурса да уклони инжињеријске препреке" што ће њиховим снагама наводно дати више времена да се припреме за одбрану.

И Летонија је у јулу саопштила да поставља противтенковске бетонске пирамиде дуж границе са Русијом, а наведено је како се препреке "набављају и транспортују до привремених складишта у близини источне границе Летоније". 

Раније ове године, Естонија је најавила да ће изградити бункере и "одбрамбене инсталације" дуж границе са Русијом у дужини од 294 километра. Изградња "Балтичке линије" требало би да почне 2025. године.

Русија је више пута одбацила најаве о "инвазији" као пропаганду, указујући на чињеницу да је НАТО тај који се деценијама шири на исток.

Тврдње о надолазећој руској инвазији су "потпуна бесмислица и застрашивање сопственог становништва само да би им избили новац из џепа", рекао је раније руски председник Владимир Путин.