Свет

Египат изабрао Кину, уместо САД: Каиро купује кинеске борбене авионе

Ловци Ј-10Ц које Каиро наводно поручио способнији су од свих западних авиона који тренутно постоје у египатској флоти
Египат изабрао Кину, уместо САД: Каиро купује кинеске борбене авионеGetty © VCG/VCG via Getty Images

Египатско министарство одбране наводно је наручило непознат број кинеских ловаца четврте генерације Ј-10Ц.

То чини Египат другим купцем кинеских ловаца након Пакистана, иако непотврђени извештаји наводе да је Судан постигао споразум о набавци Ј-10Ц пре него што је избијање побуне у земљи у априлу 2024. одложило преговоре о куповини.

Кинески авиони ће наводно заменити старе египатске Ф-16, који се повлаче из употребе. 

Спекулише се да је набавка замишљена као алтернатива америчким предлозима да Египат набави пакет за надоградњу Ф-16В како би модернизовао своје авионе Ф-16, при чему се сматра да Ј-10Ц има супериорну борбену способност у односу на побољшани модел Ф-16, а кошта слично као и пакет, преноси портал "Милитари воч магазин".

Осим три ескадриле ловаца МиГ 29М наручених из Русије 2015. године, сви египатски ловци четврте генерације су западног порекла, а набавка Ј-10Ц се сматра потенцијалном прекретницом за флоту Каира у складу са преовлађујућим политичким трендовима.

Каиро у последње време јача стратешке и економске односе с Пекингом, посебно након што је званично постао чланица БРИКС-а раније ове године.

Портал напомиње да је око 200 ловаца Ф-16 који чине окосницу египатске флоте међу међу најмање способним ловцима четврте генерације на свету, и у великој мери су деградирани и ограничени на коришћење застарелог наоружања из доба Хладног рата.

Заједно са контролом Сједињених Држава над залихама резервних делова и строгим ограничењима наметнутих на руковање летелицама озбиљно ограничава египатску ваздушну моћ, наводи "Милитари воч магазин" и додаје да су "рафали" које је Египат набавио од 2015. слично деградирани и да немају приступ "метеор" ракетама ваздух-ваздух, што значајно ограничава њихов борбени потенцијал.

Са друге стране, Ј-10Ц ће Египту омогућити да користи две најспособније класе ракета ваздух-ваздух на свету, ПЛ-10 и ПЛ-15, за које западни извори нашироко оцењују да су знатно способније од америчких еквивалената АИМ-9Кс и АИМ-120Д.

image