Свет

Ердоган: Исламске земље да формирају савез против Израела

Једини корак који ће зауставити израелску ароганцију, израелски бандитизам и израелски државни тероризам је савез исламских земаља, каже турски председник
Ердоган: Исламске земље да формирају савез против ИзраелаGetty © Serdar Ozsoy / Stringer

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да исламске земље треба да формирају савез против, како је рекао, "растуће претње експанзионизма" из Израела.

Ердоган је ово изјавио након што су палестински и турски званичници саопштили да су израелски војници убили жену америчко-турске националности која је јуче учествовала у протесту против ширења насеља на Западној обали коју је окупирао Израел, пренео је Ројтерс.

"Једини корак који ће зауставити израелску ароганцију, израелски бандитизам и израелски државни тероризам је савез исламских земаља", рекао је Ердоган на догађају коју су организовала удружења исламских школа у близини Истанбула.

Додао је да недавни кораци које је Турска предузела да побољша везе са Египтом и Сиријом имају за циљ "формирање линије солидарности против растуће претње експанзионизма", за коју је рекао да, такође, прети Либану и Сирији.

Ердоган је ове недеље угостио председника Египта Абдела Фатаха ал-Сисија у Анкари са којим је разговарао о рату у Гази и начинима даљег поправљања давно замрзнутих веза током прве такве председничке посете у последњих 12 година.

Везе између њих почеле су да се поправљају 2020. године када је Турска почела
да предузима дипломатске напоре да се смање тензије са отуђеним регионалним ривалима, укључујући Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију.

image