Чешка забрањује двојно држављанство за Русе

Грађани који желе да постану чешки држављани могли би да буду приморани да се одрекну руских пасоша

Чешка би ускоро могла да обавеже Русе да се одрекну пасоша како би стекли држављанство земље ЕУ, објавио је лист "Блеск".

Амандман на закон о држављанству поднела је странка Градоначелници и независни (СТАН). Посланик Мартин Екснер је наводно рекао да ће се услов једног држављанства односити на све руске држављане, са изузетком тражилаца азила и неких других посебних случајева.

Амандман би могао да укључи и нова правила која се тичу даљег продужења привремене заштите за избеглице из Украјине.

"Не можемо дозволити да у време када Русија предузима непријатељске акције не само против Украјине, већ и против нас и других земаља ЕУ, њени грађани могу да стекну чешко држављанство, а самим тим и сва права у вези с тим", рекао је Екснер.

Статистички подаци Министарства унутрашњих послова наводно су показали да око 5.000 странаца сваке године добије чешко држављанство, од којих су већина Украјинци, Словаци и Руси. Сукоб у Украјини довео је до значајног пораста броја странаца који бораве у земљи.

Странци имају право да поднесу захтев за држављанство након што су боравили у Чешкој најмање десет година и морају да положе испит из чешког језика да би га добили. У међувремену, и сами чешки држављани могу да добију двојно и више држављанстава, у складу са прописима ЕУ.

У 2023. више од 1.000 Руса је добило чешке пасоше, што је за 50 одсто више у односу на претходну годину, наводи се у извештају. У земљи тренутно живи око 40.000 Руса са дозволом за привремени или стални боравак.

"Питање је колика је лојалност ових људи нашој држави", рекао је Екснер и додао: "Не може се искључити да бар један део њих Чешку сматра непријатељском државом и да може да буде коришћен од стране Русије у будућности за разне облике политичког притиска".

Руски грађани ће морати да бирају да ли желе да припадају Чешкој или Русији, закључио је посланик.

Чешка, чланица НАТО-а, била је међу најгласнијим критичарима Русије унутар ЕУ усред текућег сукоба у Украјини. Осим што је подржао све санкције ЕУ, послао војну помоћ Кијеву и ограничио трговину са Москвом, Праг је такође потпуно престао да издаје визе и пооштрио визна правила за руске дипломате.