Свет

Главни украјински шпијун прогласио Телеграм претњом националној безбедности

Кирил Буданов каже да се не залаже за забрану апликације већ да жели да укине анонимност људи који стоје иза популарних канала
Главни украјински шпијун прогласио Телеграм претњом националној безбедностиGetty © NurPhoto / Contributor

Телеграм представља стварну претњу по националну безбедност Украјине, изјавио је начелник Главног војно-обавештајног директората те земље Кирило Буданов. Званичник је признао да је шифрована платформа за размену тренутних порука постала главни извор информација у земљи, "надмашивши све остало".

Телеграм су креирали руски технолошки предузетници Павел и Николај Дуров још 2013. године. Једна од његових јединствених карактеристика је то што омогућава корисницима да креирају јавне канале за емитовање и групе за дискусије.

У интервјуу за радио станицу "Чартер", Буданов је рекао да се не залаже за "једноставно гашење" апликације за размену порука. Према речима шефа обавештајне службе, иако је прилично тешка за спровођење, таква забрана је ипак изводљива.

"Позивам да сви Телеграм канали" буду обавезни да успоставе физичко присуство у Украјини, изјавио је Буданов. "Ако желите да, да тако кажем, ширите неку вест, молимо вас да се региструјете, како би сви разумели да овај канал региструје Иван Иванович, руски држављанин, који живи у Москви", објаснио је украјински званичник.

Он тврдио да ће на овај начин администратори Телеграм канала сносити одговорност за садржај објављен на њему.

Сличне примедбе је изнео крајем марта, истичући истовремено да је Телеграм користан алат за украјинске тајне службе у ширењу њихових наратива на територијама под руском контролом.

Отприлике у исто време, група украјинских посланика предложила је нацрт закона за "регулацију" Телеграма. То је укључивало, између осталог, захтев да све апликације за размену порука које раде у Украјини успоставе регистровану канцеларију у земљи – осим ако имају седиште у ЕУ – и да открију своју власничку структуру и финансирање влади.

Оснивач и извршни директор Телеграма, Павел Дуров, приведен је након слетања на аеродром у Паризу и пуштен уз кауцију неколико дана касније. Предузетник рођен у Русији, који је такође држављанин Француске, УАЕ и карипске државе Сент Китс и Невис, оптужен је по 12 тачака, укључујући саучесништво у дистрибуцији дечије порнографије, продају дроге и прање новца. Телеграм оптужују да не модерира довољно дискусије и дозвољава криминалцима да употребљавају платформу.

Телеграму нису страни правни проблеми, јер власти у бројним земљама, укључујући Русију, оспоравају његову политику.

image