Свет

Едмундо Гонзалес добио азил у Шпанији и напустио Венецуелу

Након избора крајем јула, и опозиција и Мадуро су прогласили изборну победу, а већина западних влада и даље није признала победу актуелног председника
Едмундо Гонзалес добио азил у Шпанији и напустио Венецуелу© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Бивши председнички кандидат венецуеланске опозиције Едмундо Гонзалес напустио је ту јужноамеричку земљу и добио азил у Шпанији, саопштила је данас потпредседница Венецуеле Делси Родригес.

Родригес је у објави на Инстаграму саопштила да је Гонзалес, који у јавности није виђен од избора у јулу, током протеклих дана потражио уточиште у амбасади Шпаније у Каракасу.

Она је рекла да је влада одлучила да Гонзалесу омогући безбедан излазак из земље ради обнове "политичког мира и спокоја у земљи", преноси АП.

Та одлука је уследила после захтева државног тужиоца Тарека Вилијама Саба, савезника актуелног председника Николаса Мадура, за хапшење Гонзалеса, након што се опозиционар три пута није појавио пред судом због наводне изборне саботаже.

Гонзалес је постао кандидат опозиције након што је политичарки Марији Корини Мачадо забрањено да се кандидује.

Према подацима Националног изборног савета, Мадуро је победио са 52 одсто гласова. Опозиција је, међутим, оптужила званичнике у Каракасу за намештање гласања, а Гонзалес тврди да је он у ствари добио 67 одсто.

После оспорених избора, САД су, заједно са ЕУ и неколико других земаља, одбиле да признају Мадура као легитимног председника. Друге државе, међу којима су Русија и Кина, честитале су председнику Венецуеле на његовом поновном избору.

image