Пјонгјанг одговара на нуклеарну уцену: Обуздаћемо САД

Вашингтон је одговоран за погоршање безбедносне ситуације на Корејском полуострву и у региону данас јер интензивира војну заверу са својим сателитима, фабрикује програме нуклеарне конфронтације и заоштрава нуклеарну претњу сувереним државама, поручили су из Пјонгјанга

Пјонгјанг ће, као одговор на нуклеарну уцену Сједињених Америчких Држава, унапредити своје нуклеарне снаге како би обуздао Вашингтон "најстратешкијим и најсмртоноснијим" снагама нуклеарног одвраћања, саопштило је Министарства спољних послова Демократске Народне Републике Кореје.

Саопштење је објављено под насловом "Настављамо да спроводимо практичне мере као одговор на дугорочну нуклеарну конфронтацију са Сједињеним Државама", а објавила га је Централна телеграфска агенција (КЦНА).

Напомиње да су САД и Јужна Кореја недавно одржале састанак Нуклеарне саветодавне групе и извеле лажне нуклеарне вежбе.

Министарство спољних послова Северне Кореје је најоштрије осудило такве акције "непријатељских снага" као еклатантан покушај извођења нуклеарног напада на суверену државу. Из Министарства су изразили озбиљну забринутост због "непромишљеног понашања" САД и Јужне Кореје које нарушава стратешку стабилност у региону и повећава могућност нуклеарног сукоба.

САД су значајан разлог погоршања безбедносне ситуације на Корејском полуострву и у региону данас јер интензивирају војну заверу са својим сателитима, фабрикују програме нуклеарне конфронтације један за другим и заоштравају нуклеарну претњу сувереним државама, поручили су из министарства.

Како је приметио, САД су ове године, "како би имале апсолутну нуклеарну супериорност" над другим сувереним државама, измениле "смернице за употребу нуклеарног оружја", потписале документ о смерницама за нуклеарне операције са Сеулом, и објавиле да "обезбеђивање Јапана проширеним снагама за одвраћање" укључује и нуклеарно оружје.

Поред тога, Вашингтон је извео низ великих војних вежби у региону са савезницима, како би у пракси тестирао план употребе нуклеарног оружја против Северне Кореје, приметио је севернокорејски дипломата.

Када САД говоре нешто о "денуклеаризацији" и "дијалогу" заправо се ругају Северној Кореји и обмањују међународну заједницу, поручили су у Пјонгјангу и објаснили да Сеул и Вашингтон "легитимне кораке" ДНРК у циљу јачања одбрамбених способности проглашавају неком врстом "претње".

Из тог разлога из МСП-а су поручили да ће "нуклеарна претња и уцена САД бити доследно сузбијане софистициранијим и побољшаним одбрамбеним нуклеарним снагама".

ДНРК је обећала да ће континуирано спроводити практичне мере за контролу и решавање безбедносне ситуације на Корејском полуострву.