Свет

Србија зна да санкције штете ЕУ, а не Путину: Шеф делегације Слободарске партије Аустрије

Вилимски критикује Европску унију наводећи да је данашња политика ЕУ политика "дугиних боја", противи се Русији и то само да би се енергетско тржиште поделило и да се енергетика окрене ка САД
Србија зна да санкције штете ЕУ, а не Путину: Шеф делегације Слободарске партије АустријеGetty © Christian Bruna

Када би Србија увела санкције Русији, добила би пријатеље из коалиције дугиних боја, а Урсула фон дер Лајен би се радовала, изјавио је аустријски политичар Харалд Вилимски, шеф делегације Слободарске партије Аустрије (ФПО).

"Колико знам, постоји стара осовина између Москве и Београда, а Срби, исто као и Мађари, знају да санкције Русији не шкоде Путину него Европи. То, хвала Богу, Србија препознаје, те зато не уводи санкције", каже Вилимски у интервјуу за "Вечерње новости".

На последњим изборима за Европски парламент ФПО је остварила историјски резултат, однела победу у тој земљи и у ЕП је трећа по снази.

Вилимски је међу малобројним европским политичарима који су отворено изразили сумњу у легалност и оправданост једностраног проглашења косовске независности, рекавши да је то био резултат међународног притиска и да није одражавало вољу свих народа у региону.

У Београду се недавно састао са председником Србије Александром Вучићем и са њим разговарао како могу да се удруже.

"Да направимо алијансу да бисмо зауставили нападе левог спектра на Србију и Мађарску и како да продубимо те односе које сада негујемо", поручује Вилимски.

Наводи да су Србија и Мађарска нападане зато што имају свој став и усуђују се да кажу шта мисле.

"Вучић и Орбан стоје иза својих држава и за своје државе, а не за неку европску мешавину која није природна у том смислу. Такође, критиковани су јер не учествују у ратнохушкачкој реторици када је реч о сукобу Русије и Украјине. Ту су неутрални за разлику од осталих лидера и не желе да учествуј у санкцијама Руској Федерацији. А видимо да већина народа и у Србији и у Мађарској подржава ту политику својих лидера", закључује аустријски политичар.

Критикује Европску унију наводећи да је данашња политика ЕУ политика "дугиних боја", противи се Русији и то само да би се енергетско тржиште поделило и да се енергетика окрене ка САД.

Говорећи о питању Косова и Метохије, Вилимски каже да верује да може да дође до компромиса, али политичке околности морају да се промене у ЕУ.

"Мора да се промени и ситуација у САД, а први корак ка томе су предстојећи избори. Друго, наша алијанса постаје све јача, до данас су Фон дер Лајенова и њена екипа јаки, али наш савез се шири и може доћи до другачијих околности", тврди.

Поручује да се нада да у Београду неће бити новог Мајдана, али је прво важно да се сачекају резултати избора у САД, јер се нада да ће ако победи Доналд Трамп Америка да остави Европу на миру.

"Знамо да су у Мајдану били укључени људи из Демократске странке САД. Кад само помислите да је син тадашњег министра спољних послова САД позван да буде у главном одбору енергетске фирме у Украјини, а држављанка Америке је постала министарка финансија у Украјини после Мајдана", поручује Вилимски.

image