Свет

Завладали дезертерство и непослушност: Украјинце мучи недостатак оружја, људи и морала

Ситуација је посебно тешка међу пешадијским јединицама у близини Покровска, града у ДНР који је делимично под украјинском контролом, али и на другим деловима на источној линији фронта
Завладали дезертерство и непослушност: Украјинце мучи недостатак оружја, људи и морала© Tanjug/Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP

Две и по године жестоких борби десетковале су многе украјинске јединице, појачање није довољно, а неки војници су исцрпљени и деморалисани, пише Си-Ен-Ен.

Ситуација је посебно тешка међу пешадијским јединицама у близини Покровска, града у Доњецој Народној Републици, али и на другим деловима на источној линији фронта, где Украјина покушава да заустави напредовање руских снага.

Си-Ен-Ен је разговарао са шест команданата и официра који се боре или су се донедавно борили или надгледали јединице у тој области. Сва шесторица су изјавила да дезертерство и непослушност постају распрострањен проблем, посебно међу новорегрутованим војницима.

"Не напуштају сви мобилисани војници своје положаје, али већина то ради. Кад дођу нови момци, виде колико је тешко. Виде много непријатељских дронова, артиљерије и минобацача", изјавио је неименовани командант јединице која се тренутно бори у Покровску.

Од додаје да војници "једном оду на положаје и ако преживе, никада се не врате. Или напуштају своје положаје, одбијају да уђу у битку или покушавају да нађу начин да напусте војску".

За разлику од оних који су се раније добровољно пријавили, многи нови регрути нису својевољно отишли на фронт. Они су позвани након што је нови украјински закон о мобилизацији ступио на снагу и не могу легално да оду све док влада не уведе демобилизацију, осим ако за то не добију посебну дозволу.

Ипак, проблеми са дисциплином су очигледно почели доста раније, наводи Си-Ен-Ен. Украјина је прошле зиме и пролећа прошла кроз изузетно тежак период, а вишемесечно кашњење испорука америчке војне помоћи у земљи довело је до критичне несташице муниције и великог пада морала.

Сергеј Цеготски, официр из 59. одвојене моторизоване пешадијске бригаде, рекао је да његова јединица покушава да ротира војнике свака три до четири дана. Али беспилотне летелице, чији се број током рата само повећао, то могу учинити исувише опасним, па су војници приморани да остану дуже. "Рекорд је 20 дана", рекао је он.

Како се ситуација на бојном пољу погоршавала, све већи број војника је почео да одустаје.

У само прва четири месеца 2024. године, тужиоци су покренули кривичне поступке против скоро 19.000 војника који су или напустили своја места или дезертирали, саопштио је украјински парламент. Више од милион Украјинаца служи у одбрамбеним и безбедносним снагама земље, иако овај број укључује и људе који раде у канцеларијама далеко од линија фронта.

То је запањујући и - највероватније - непотпун број, наводи Си-Ен-Ен. Неколико команданата је изјавило да многи официри не пријављују дезертерства и неовлашћена одсуства, надајући се да ће уместо тога убедити трупе да се добровољно врате, без суочавања са казном.

Такође, Украјина променила закон како би декриминализовала дезертерство и одсуство без дозволе, ако је почињено први пут.

Америчка мрежа подсећа да је руски председник Владимир Путин јасно ставио до знања да је циљ успостављање контроле над целим Донбасом, а потпуно заузимање Покровска, важног војног и логистичког чворишта, представљало би велики корак ка том циљу.

Тај град се налази на кључном путу који га повезује са другим градовима у околини и железничкој прузи која га повезује са Дњепропетровском. Последњи велики рудник коксног угља који је још увек под контролом Кијева налази се западно од града, а он је од кључног значаја за производњу незаменљивог ратног ресурса - челика.

Украјински војници у тој области дају суморну слику ситуације. Кијевске снаге су очигледно бројчано веома слабе, а поједини команданти процењују да сваки на сваког Украјинца има чак 10 руских војника.

Међутим, изгледа да се они боре и са проблемима које су сами направили, пише Си-Ен-Ен.

Официр из бригаде која се бори у Покровску, који је тражио да буде анониман, рекао је за ту мрежу да је лоша комуникација између различитих јединица један од највећих проблема.

Официри су такође критиковали одлуку власти у Кијеву да нападну Курску област, у тренутку када се украјинске снаге муче на источном фронту.

image