Трамп би да измени амерички устав: Нови разлози за опозив потпредседника

Трамп је наставио да критикује актуелну амерички администрацију што није на време објавила да је Бајден неспособан да води државу

Доналд Трамп предложио је измену 25. амандмана како би се омогућило Конгресу да опозове потпредседнике због прикривања неспособности председника.

"Подржаћу измену 25. амандмана како би се јасно ставило до знања да ако потпредседник лаже или уђе у заверу да прикрије неспособност председника САД, то је основ за моментални импичмент и смену са функције, јер су то урадили", рекао је Трамп на митингу у Мосинију у Висконсину.

Трамп је више пута оптужио актуелну потпредседницу САД и његову противкандидаткињу Камалу Харис као и демократе да су прикривали стање Џозефа Бајдена, по питању његове менталне способности, након катастрофалног наступа у предизборној дебати у јуну који је на крају и довео до тога да Бајден изађе из председничке трке.

Поједини републиканци позвали су се тада у Конгресу на 25. амандман који предвиђа процес одузимања власти актуелном председнику, како би Бајден отишао са функције након дебате.

На исто правило су се демократе позивале против Трампа 6. јануара 2021. године због побуне у Капитолу.

Ипак, мало је вероватно да ће до измене амандмана доћи.

Последње месеце пред кампању Трамп користи како би обишао седам кључних држава пред предстојеће председничке изборе, а то је посебно Висконсин, кључна држава коју је изгубио у борби против Бајдена 2020. године.

За то време, Камала Харис се појавила у продавници зачина у Питсбургу у Пенсилванији, где се припрема за дебату против Трампа у уторак. Рекла је новинарима да је захвална на подршци коју је добила од бившег републиканског потпредседника Дика Чејнија и његове ћерке.