Анкета "Њујорк тајмса": Трамп и Харисова раме уз раме

Харисова има благу предност у Пенсилванији, Висконсину и Мичигену, додуше на нивоу статистичке грешке. Оба кандидата су изједначена (48-48 одсто) у чак четири савезне државе: Неваду, Џорџији, Северној Каролини и Аризони

Изборна трка у САД биће изузетно тесна, пошто два месеца пре избора ни републикански кандидат Доналд Трамп ни његова демократска противница Камала Харис немају значајну предност, показују резултати истраживања "Њујорк тајмса" и Сијена колеџа.

Према том истраживању, за Трампа би гласало 48 одсто испитаника, док Камала Харис ужива подршку 47 одсто бирача. Разлика је, дакле, на нивоу статистичке грешке.

Оно што је још занимљивије је да су кандидати, како наводе, практично изједначени у свим колебљивим државама, чији ће гласачи имати пресудну улогу у избору новог председника САД.

Харисова има благу предност у Пенсилванији, Висконсину и Мичигену, додуше на нивоу статистичке грешке. Оба кандидата су изједначена (48-48 одсто) у чак четири савезне државе: Невади, Џорџији, Северној Каролини и Аризони.

Трамп је имао убедљиву предност у односу на актуелног председника САД Џозефа Бајдена у тренутку када се он повукао из трке крајем јула. Харисова, која га је заменила као кандидат Демократске партије, пише "Њујорк тајмс", забележила је значајан скок популарности током наредних месец дана.

Међутим, Трампова популарност је у благом порасту током последњих неколико дана, што показују и резултати најновијег истраживања.

Испитаници се најчешће жале да не знају за шта се Камала Харис тачно залаже и коју политику заступа.

Истраживање је показало да грађани верују да би Трамп био бољи председник од Харисове када је реч о економији (55 према 42 одсто) и имиграцији (53-42 одсто), док Харисова има предност када је реч о "демократији" (50-45 одсто) и праву на абортус (54-39 одсто).