Свет

Зашто "индијски Џејмс Бонд" иде у Русију?

Саветник индијског премијера за националну безбедност Аџит Довал састаће се са руским предсендиком
Зашто "индијски Џејмс Бонд" иде у Русију?© Sonu Mehta/Hindustan Times via Getty Images

Саветник индијског премијера за националну безбедност Аџит Довал, који је у тој земљи назван "индијски Џејмс Бонд", допутоваће у Русију, где ће разговарати о решењу сукоба у Украјини, преноси телевизија "Индија тудеј", позивајући се на неименоване изворе.

Довал ће допутовати у Русију, где ће учествовати на састанку представника земаља БРИКС-а, надлежних за питања безбедности, који ће бити одржан 10-12. септембра у Санкт Петербургу.

Саветник Нарендре Модија намерава да се састане са председником Русије Владимиром Путином и разговара са њим о мировним иницијативама у Украјини.

Како јављају медији, Моди је најавио Путину Довалову посету Русији током телефонског разговора у августу након посете индијског премијера Украјини.

У јулу је индијски премијер посетио Москву где је разговарао са председником Русије. Моди је на састанку рекао да се до решења не може доћи путем рата и да је потребан дијалог.

Кремљ је тада саопштио да су Путин и Моди на конструктиван начин разговарали о решавању сукоба у Украјини, да су се том приликом појавиле нове идеје.

Шеф индијске владе није понудио да постане посредник, већ је само разменио ставове са председником, објаснили су они. У заједничком саопштењу након преговора, они су истакли да се сукоб мора решити дипломатским путем у које су укључене обе стране.

Индијски медији пишу да је Довал своју "титулу" Џејмс Бонда зарадио јер је провео седам година на тајном задатку у Пакистану, регрутовао побуњенике као доушнике у Кашмиру, а једном се чак прерушио у возача рикше да би се инфилтрирао у милитантну групу унутар најсветијег индијског храма Сика. Имао је активну улогу у сузбијању тероризма у појединим деловима Индије, а био је преговарач у више од неким отмицама "Индиан ерлајнеса".

Многи га сматрају најмоћнијом особом у Индији после премијера Нарендре Модија.

image