Шолц о Северном току и Украјини: Починиоце саботаже казнити, време за дијалог о миру

Немачки канцелар тврди да се он залаже да ништа не остане скривено

Немачки канцелар Олаф Шолц обећава како ће немачке власти учинити све да истраже експлозију гасовода Северни ток и Северни ток 2 и приведу правди оне који стоје иза саботаже.

У интервјуу за телевизију ЗДФ, одговарајући на питање да ли верује украјинском председнику Владимиру Зеленском након извештаја о умешаности Кијева у бомбардовање, Шолц је само рекао: "Имам добре односе са Владимиром Зеленским".

"Истовремено, потпуно ми је јасно да се те ствари морају истражити и драго ми је да су наш генерални тужилац и агенције за провођење закона напредовали. Залажемо се да ништа не буде сакривено. Све ћемо урадити да они који су то учинили буду кажњени", рекао је Шолц.

Бивши шеф немачке савезне обавештајне службе, Август Ханинг (на тој функцији је био 1998-2005), средином августа је у коментару за лист "Велт", рекао да су се председник Украјине Владимир Зеленски и председник Пољске Анџеј Дуда вероватно сагласили да саботирају Северни ток, јер пошто је реч о терористичком акту, то не може бити приватна иницијатива.

Он је такође позвао немачко руководство да од Кијева и Варшаве тражи одштету за дизање гасовода у ваздух ако се докаже њихова умешаност.

Раније је лист "Зидојче цајтунг", позивајући се на заједничку истрагу са телевизијским каналом АРД и листом "Цајт", известио да је немачко тужилаштво издало налог за хапшење украјинског инструктора роњења осумњиченог за умешаност у експлозију Северног тока. Немачко тужилаштво, како истичу, сумњичи још двојицу украјинских инструктора роњења за умешаност у саботажу. Осим тога, немачки медији су оптужили Пољску за недостатак сарадње у истрази експлозија на гасоводима. Према немачким истражитељима, пољске власти "нису биле спремне да сарађују од самог почетка".

И "Волстрит џорнал" је, позивајући се на изворе, известио да је Зеленски одобрио план дизања гасовода у ваздух, али је покушао да поништи своју одлуку након што је ЦИА сазнала за то. 

Да званични Берлин покушава да представи свету да се ситуација око истраге саботаже Северног тока наводно развија у правом смеру – "тврде да све иде по плану", приметила је недавно портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова која је истакла како још нису представљени никакви конкретни резултати.

Шолц је иначе навео и да је куцнуо час за дискусију о томе како да се убрза окончање конфликта у Украјини.

Како је истакао, он и Зеленски би желели да Русија учествује на наредној конференцији о Украјини.

"Мислим да је сада тренутак када треба да водимо разговоре о томе како да што пре пређемо из тренутне ситуације рата у мир", рекао је Шолц.

Раније је руски председник Владимир Путин, коментаришући на пленарној седници Источног економског форума могућност преговора са Украјином, рекао да је потребно тражити форме и гаранције које ће на неки начин да функционишу.