Свет

Нови сазив Европске комисије: Ко ће заузети које место у слагалици Фон дер Лајенове

Нови европски комесар за проширење и обнову Украјине могао би бити Валдис Домбровскис из Летоније, док би Литванац Андријус Кубилијус могао доћи на чело новоформираног сектора одбране, пише "Политико"
Нови сазив Европске комисије: Ко ће заузети које место у слагалици Фон дер Лајенове© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Уочи одлуке о подели кључних позиција у новом сазиву Европске комисије, на чијем је челу поново Урсула фон дер Лајен, у Бриселу се увелико спекулише ко ће добити коју улогу.

На основу десетина разговора са званичницима Европске комисије, Европског парламента и Европског савета, као и са званичницима у различитим европским престоницама, "Политико" је, како су навели, направио своју листу ко би могао доћи на коју функцију у ЕК.

Они истичу да је компликована слагалица далеко од завршене и да ће тако и остати до последњег минута, као и да ће највероватније нови сазив бити познат у среду.

Наводећи да ће у овој игри Фон дер Лајенова бити кључни играч у подели карата, "Политико" даје своју листу могућих кандидата за места у Европској комисији.

Тако се први на листи нашао француски политичар Тијери Бретон за којег се предвиђа да би могао обављати функцију потпредседника за индустрију и стратешку аутономију.

За Бретона и Фон дер Лајенову се наводи да су имали успоне и падове у свом односу, будући да је Француз отворено напао током предизборне кампање за Европски парламент. Као вид одмазде, Фон дер Лајенова ће му вероватно дати мањи сектор него што би он желео, али његова највиша улога и даље представља не само либерале, већ и тежину Француске у ЕУ, наводи се у тексту.

Предвиђа се и да би нови европски комесар за проширење и обнову Украјине могао бити Валдис Домбровскис из Летоније. За њега се наводи да је био један од предводника подршке Украјини у ЕУ, као и да би на ову позицију могао доћи уколико друге земље не процене да су балтичке земље превише заступљене у овом сектору са Летонцем Домбровскисом и Естонком Кајом Калас, која је већ извесна као високи представник за спољну политику и безбедност.

За досадашњег европског комесара за суседство и проширење, Оливера Вархељија, "Политико" предвиђа да би могао постати комесар за вишејезичност, образовање и спорт.

Подсећа се да су односи Брисела и Мађарске на ниском нивоу, док се за Вархељија каже да се у Бриселу, а нарочито у Европском парламенту чије је чланове назвао идиотима, како се додаје, сматра контроверзним.

Своју досадашњу функцију могао би, према овој слагалици, задржати Марош Шефчович као потпредседник ЕК за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање. Фон дер Лајен га види као поуздану фигуру и стога ће вероватно остати потпредседник, додаје се у тексту.

Али, како се напомиње, домаћа политичка ситуација у Словачкој вероватно ће коштати Шефчовича чија странка Смер више није у социјалистичкој групи у Европском парламенту. То би могло да утиче на то да сектор којим руководи Словак буде мање значај него у претходном мандату.

Свој сектор вероватно ће задржати и Дубравка Шуица, званичница ЕУ из Хрватске, за коју се такође наводи да се сматра поузданим комесаром. Она би могла да настави да се бави питањима демографије или би могла да добије сектор права ЕУ.

Европски комесар за енергетику могао би постати чешки министар индустрије и трговине Јозеф Сикела, који је постао познато лице у Бриселу током енергетске кризе, изазване санкцијама које је ЕУ увела на руске енергенте након почетка Специјалне војне операције. 

На челу сектора безбедности, одбрамбене индустрије можда ће доћи Литванац Андријус Кубилијус. Подсећа се да је Фон дер Лајенова изјавила да би имало логике да новоформирани сектор одбране добије неко из Централне или Источне Европе.

За Кубилијуса се наводи да је још један снажан подржавалац Украјине, као и да је предлагао да западни савезници одвоје 0,25 одсто свог БДП-а за помоћ овој земљи у сукобу против Русије.  

Коначно, "врућу столицу" комесара за буџет према прогнози "Политика" могао би да добије Пољак Пјотр Серафин.

Како се наводи, много је кандидата за сектор буџета ЕУ јер се блок припрема за епску борбу око свог наредног седмогодишњег плана потрошње, у којем свака земља жели да угради своје приоритете.

Серафинова предност је то што га подржава пољски премијер Доналд Туск, којем је годинама био десна рука. А сам Туск помогао је да Фон дер Лајен добије други мандат и сада би могао да затражи кључни сектор, истиче се у тексту.

image