Леонид Савин: САД губе свемирску трку са Кином

Кина је успела да постигне истинску аутономију у стварању националне интернет архитектуре, која је већ добила име Велики кинески зид

Кина је 5. августа 2024. лансирала 18 сателита у ниску Земљину орбиту, користећи ракету "лонг марш 6А", што је прво такво лансирање у оквиру пројекта Г60, који спроводи компанија "Шангај спејком сателит тенолоџи", у сарадњи са владом Шангаја, са циљем да се обезбеди регионална покривеност интернетом до 2025. и глобална покривеност до 2027. године, пише руски геополитичар Леонид Савин за сајт "Катехон".

Кина је лансирала први 6Г пробни сателит на свету у јануару. То је једно од три мега-сазвежђа сателита, које Кина планира да створи, заједно са пројектом "Гуованг", који је спровела државна компанија "Чајна сателит сервисес".

У мају 2024. године, Кина је почела да пружа услуге интернета и у иностранству, а у јуну је кинеска компанија "Ван линк" покренула први кинески цивилни сателитски интернет сервис, који ће бити проширен на земље које су се већ придружиле кинеском пројекту "Појас и пут".

Сателитске орбите су у Кини класификоване у три врсте: геостационарна Земљина орбита (ГЕО), средња Земљина орбита (МЕО) и ниска Земљина орбита (ЛЕО). У поређењу са друге две категорије, ЛЕО сателити нуде неколико предности, укључујући минимално кашњење у преносу. Али, то су само делови будуће интегрисане мреже, која обухвата ваздушни и свемирски простор.

Кина је ангажована на координисаном развоју ГЕО, МЕО и ЛЕО сателита, како би створила интегрисану информациону мрежу, где ће сателитски комуникациони системи бити у интеракцији са земаљским информационо-комуникационим системима.

То је предвиђено 14. петогодишњим планом Министарства индустрије и информационих технологија (2021-2025). Очигледно је да ће се кинески свемирски интернет има намеру да се на комерцијалном сателитском интернет тржишту такмичи са "Старлинком" Илона Маска, односно са САД, констатује руски геополитичар.

Велики Кинески заштитни зид

На Западу, а посебно у САД, такви успеси Кине називају се дигиталним ауторитаризмом, који Комунистичка партија Кине шири путем иницијативе "Појас и пут".

Противници Кине већ тврде да би, уколико се уведу услуге сателитског интернета, свет могао постати "сведок појаве нове дигиталне гвоздене завесе, прекидајући слободан проток информација и намећући владину контролу на глобалном нивоу."

У ствари, кинески приступ управљању интернетом заснован је на концепту сајбер суверенитета. Русија дели ове принципе, према којима свака држава има право да управља својим дигиталним простором, укључујући и увођење цензуре. Али, Кина је успела да постигне истинску аутономију у стварању националне интернет архитектуре, која је добила име "Велики кинески зид", примећује Савин.

Због тога Запад упада у махниту хистерију, смишљајући разне лажне наративе и теорије завере.

Доналд Трамп је још 26. августа, у говору на годишњој конференцији Удружења Националне гарде у Детроиту, обећао да ће створити "Националну свемирску гарду", јер је, по његовом мишљењу, "дошло време да се створи Национална свемирска гарда као главна борбена резерва америчких свемирских снага."

Претходно је Бајденова администрација предложила стварање "Свемирских снага". Али, овај план је одбацило руководство Гарде и гувернери свих 50 држава.

Проблеми са свемирским бродом "Старлајнер" показују да у НАСА, као и у у главној америчкој авио-компанији "Боинг", постоји озбиљна криза. У САД се појединци залажу за сарадњу са Кином у истраживању свемира, али то су углавном они који схватају да Америка губи свемирску трку са Кином, закључује Савин.