"Дојче веле": Чешка жели да ограничи кретање руских дипломата унутар шенгенског простора

Шеф чешке дипломатије тврди да руске дипломате стоје иза бројних саботажа

Чешка жели да ограничи слободу кретања руских дипломата унутар шенгенског простора, а циљ такве одлуке је превенција могућих аката саботаже, објавио је "Дојче веле".

Руски држављани више не могу ући у Чешку без биометријског пасоша, а министар спољних послова Јан Липавски хтео би да исти потез повуку и друге чланице Европске уније, поготово у контексту све више саботажа у Европи, за које немачки медиј преноси сумње како "не само да су повезане с Кремљом већ из Кремља и потичу".

"Ми знамо да су руска страна представништва укључена у хибридно вођење рата против Европе. Познати су нам бројни случајеви руских саботажа. Мислим да су извештаји обавештајних служби о том питању прилично јасни", казао је Липавски за "Дојче веле".

Чеси су осим тога поновили захтев који су ЕУ партнерима упутили пре девет месеци: да се ограничи слобода кретања Руса на подручју ЕУ.

У том захтеву Праг је предложио да акредитованим руским дипломатама више не буде дозвољено да се слободно крећу по земљама које су чланице шенгенског простора.

По чешким проценама, око 3.000 руских дипломата и чланова њихових породица на подручју ЕУ има дипломатске пасоше.

"Не постоји никаква обавеза за земље ЕУ да ту шенгенску привилегију прошири и на руске дипломате", сматра Липавски.

"Дојче веле" напомиње да нису све владе земаља ЕУ сагласне с његовим мишљењем, пошто је писмо које је Липавски у јуну упутио комесару ЕУ за спољну политику Жозепу Борељу потписало само седам министара спољних послова земаља чланица ЕУ, а међу њима су биле три балтичке земље - Данска, Холандија, Пољска и Румунија.

Чешки министар је у том писму истакао како "руска агресија и планирани акти саботаже и напада руских обавештајних служби" захтевају хитно преиспитивање шенгенског питања.

У том писму нагласио је да је Чешка свесна "страха од осветничких мера" и да је Праг рачунао на могућу реакцију Москве.

Он такође истиче да Праг сматра да би трошкови за ЕУ који би настали због могућих руских контрамера били мањи од могуће штете коју би руске дипломате, односно агенти могли да нанесу Европи.

"Моје колеге и моји министри и ја, и даље ћемо наставити да лобирамо. Користићемо разне дипломатске канале како би објаснили колико је једна таква мера заправо важна", напоменуо је Липавски.

Према писању "Дојче велеа", разлог прашке иницијативе је догађај из 2014. када је двоје Чеха погинуло у експлозији складишта муниције у чешком селу Врбетице, у инциденту за који су наводно одговорна два сарадника руске војне тајне службе ГРУ који су користили лажиране, небиометријске пасоше, што је додатно отежало њихову идентификацију.