Свет

Северна Кореја гради нову поморску базу: Ким Џонг Ун обишао радове

Ким Џонг Ун је изјавио да је због већих и модернијих ратних бродова и подморница, за које се очекује да ће у блиској будућности бити уведени у употребу морнарице, изградња базе која може да их смести неопходна
Северна Кореја гради нову поморску базу: Ким Џонг Ун обишао радовеGetty © Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посетио је место изградње нове "модерне поморске базе" и обећао да ће наставити даљи развој поморских снага државе. Према његовим речима, локација нове базе ће Пјонгјангу дати "стратешку предност".

Подсећања ради, крајем прошле године Ким је наредио војноиндустријском комплексу да настави са "убрзавањем припрема за рат" због суочавања са, како је описао, чином конфронтације без преседана од стране САД и њихових савезника у региону.

У недељу је државна Корејска централна новинска агенција (КЦНА) пренела вест о Кимовој инспекцији градилишта луке. Према писању тамошњих медија, севернокорејски лидер истакао је да је развој модерне морнарице хитан приоритет имајући у виду "регионално безбедносно окружење".

Он је такође изјавио да је сасвим природно да земља попут Северне Кореје стави посебан нагласак на ову област, пошто је ДНРК "са источне и западне стране ограничена морем". 

Ким Џонг Ун је додао да је због већих и модернијих ратних бродова и подморница, за које се очекује да ће у блиској будућности бити уведени у употребу морнарице, изградња базе која може да их смести неопходна.

Лидер Северне Кореје је открио и да је у плану изградња "модерног лучког града", који ће служити као главна база за ратну морнарицу.

image