Окружени НАТО војницима: Присуство нуклеарног оружја у Белорусији отрезнило непријатеља

Око 32.000 војника НАТО-а већ је концентрисано на границама Белорусије

Присуство нуклеарног оружја у Белорусији је "отрезнило" непријатеља и ојачало преговарачку позицију Минска, рекао је Валериј Ревенко, шеф одељења за међународну војну сарадњу и помоћник белоруског министра одбране за међународну војну сарадњу.

Раније је белоруски председник Александар Лукашенко рекао да Белорусија не намерава да користи тактичко нуклеарно оружје распоређено на територији ове земље, све док њена граница не буде нарушена.

"То (распоређивање нуклеарног оружја) је имало утицаја. То је било отрежњујући фактор, који је довео до конструктивнијег разговора", изјавио је Ревенко у интервјуу за ВоенТВ.

Према његовим речима, раније је постао специфичан став друге стране, која је сматрала да је веома јака, да може утицати на нешто и да јој Белорусија није озбиљна препрека и противник у ширењу политике у региону.

Према Ревенку, присуство нуклеарног оружја је ојачало преговарачке позиције Минска и повећало одбрамбену способност белоруске државе.

Он је такође рекао да је одлука председника Белорусије Александра Лукашенка да се на територију земље размести нуклеарно оружје мера стратешког одвраћања непријатеља од потенцијалне агресије.

Окружени НАТО трупама

Европска унија наставља да јача своје оружане снаге, око 32.000 војника НАТО-а већ је концентрисано на нашим границама, рекао је Ревенко.

Како је објаснио, у питању су како европски тако и амерички војници. Ревенко, такође, додаје да Белорусија примећује "милитаризацију Пољске" и "процесе који дозвољавају да може да се каже да се Литванија и Летонија спремају да прихвате велики контингент стране војске".

"И све то се дешава око граница Републике Белорусије", кажу из МО Белорусије.