Марин Ле Пен: Француску чекају нови ванредни избори

Десничарска партија Национално окупљање неће одмах изгласати неповерење новом премијеру Мишелу Барнијеу, поручила је лидерка француске крајње деснице

Лидерка француске крајње деснице Марин Ле Пен оценила је да Француску следеће године сигурно чекају превремени избори.

"Јасно је да се ова ситуација не може наставити. То је јасно свима осим председнику Француске Емануелу Макрону. Очигледно је да ћемо за годину дана имати нове ванредне парламентарне изборе. На крају, то је добро, јер Француској треба јасна већина, а то можемо постићи само уз помоћ новог пропорционалног изборног закона", казала је Ле Пенова у интервјуу италијанском листу "Коријере дела сера".

Она је потврдила да десничарска партија Национално окупљање неће одмах изгласати неповерење новом премијеру Мишелу Барнијеу.

Према њеним речима, Барнијеове прве јавне изјаве одају утисак да он "жели да пронађе компромис са свим политичким снагама".

"Видећемо да ли ће се узети у обзир и жеље ових бирача, на пример, у Европи. Упркос посвећености европској изградњи, у којој је имао значајну улогу, Барније не би требало да заборави резултате избора. Зато што је већина Француза против садашњег европског поретка" поручила је лидерка француске крајње деснице.

Прошле недеље, 60 дана након завршетка ванредних парламентарних избора, француски председник Емануел Макрон именовао је 73-годишњег Мишела Барнијеа за новог шефа владе.

У интервјуу за француски дневник "Трибун", Ле Пен је говорећи о избору председника Француске Емануела Макрона да Барнијеа именује за новог премијера, рекла да њена странка Национално окупљање не жели да врши опструкције.