Нови извештај републиканских посланика: Бајден крив за катастрофално повлачење из Авганистана

На сваком кораку, Бајденова администрација је бирала представу за јавност уместо безбедности, поручио је председавајући Одбора за спољне послове Представничког дома Мајкл Мекол

Републикански посланици у Представничком дому Конгреса САД објавили су извештај у којем се администрација председника Џозефа Бајдена криви за хаотично повлачење америчке војске из Авганистана 2021. године.

У закључцима трогодишње истраге републиканаца коју је предводио председавајући Одбора за спољне послове Представничког дома Мајкл Мекол наводи се да је Бајденова администрација "имала информације и могућност да предузме неопходне кораке како би се припремила за неизбежни колапс авганистанске владе и безбедно евакуисала америчко особље, грађане, власнике зелене карте и авганистанске савезнике".

САД је требало да напусте Авганистан до маја 2021, према мировном споразуму који је Бајденов претходник, Доналд Трамп, постигао са талибанима, док је Бајден одложио одлазак за неколико месеци.

Када су америчке трупе почеле да се повлаче, и Бајден и његови сарадници су у више наврата рекли новинарима да су снаге авганистанске владе способне да задрже талибане најмање неколико месеци.

Авганистанска војска коју су наоружале и финансирале САД предала се талибанима без пружања значајног отпора, а Кабул је прешао у руке талибана 15. августа, пре него што су САД успеле да заврше евакуацију.

Током повлачења је 13 америчких војника убијено у бомбашком нападу у Кабулу, који је организовала терористичка група Исламска држава (ИС, раније ИСИС).

Мекол је тврдио да је Бајден игнорисао назнаке које су указивале којом ће брзином талибани преузети контролу над земљом и одложио планирање безбедне евакуације.

"На сваком кораку, администрација је бирала представу за јавност уместо безбедности", навео је он. "Докази потврђују да је одлука председника Бајдена била заснована на његовом дугогодишњем и непопустљивом мишљењу да Сједињене Државе више не би требало да буду у Авганистану", додаје се у извештају.

Мекол је на телевизији Ен-Би-Си негирао да је извештај политички мотивисан и да је његово објављивање темпирано за дебату председничких кандидата Доналда Трампа и Камале Харис, која би требало да се одржи у уторак.

Тврдио је да је било потребно "две године да се дође до ове тачке због опструкције", јер је морао да шаље "судски позив за судским позивом" како би добио сву потребну документацију и сведочења државног секретара Ентонија Блинкена.

Он је додао да ће се истрага наставити након новембарских избора.

Бела кућа је заузврат оптужила републиканце да су селективно бирали сведочења на која ће се ослањати у свом извештају, и да су умањили Трампову улогу у повлачењу. Портпаролка Беле куће Шерон Јанг рекла је да је Бајден наследио "неодрживу позицију" због "лошег договора" који је бивши председник договорио са талибанима.

Прошле године, Стејт департмент је објавио извештај у којем се недостатак припреме за кризу у обе администрације и лоша комуникација с владом у Кабулу коју подржавају САД наводе међу разлозима за неуспешно повлачење.

Блинкенов департман је у великој мери себе апсолвирао кривице у свом извештају, истичући своју "агилност, одлучност и посвећеност" у екстремним околностима.