Свет

Чистка новог шефа украјинске дипломатије: Опозвао представника у Грузији и разрешио своју заменицу

"Данас сваки амбасадор мора да буде тренер који не чека упутства из центра, већ делује на своју иницијативу, преузима одговорност и сопственим примером демонстрира моћ украјинске дипломатије", истакао је Сибиха, наговештавајући даље кадровске промене
Чистка новог шефа украјинске дипломатије: Опозвао представника у Грузији и разрешио своју заменицу© Tanjug/Andrii Nesterewnko/Ukrainian Parliament Press Office via AP

Новоименовани украјински министар спољних послова Андреј Сибига разрешио је данас дужности своју заменицу Ирину Боровец и опозвао привременог представника земље у Грузији Михаила Харишина, због, како је навео, њиховог "потпуног неразумевања реалности дипломатије државе у рату", преноси "Кијев пост".

"Амбасадор Украјине је добио врло јасне критеријуме ефикасности свог рада који се односе на конкретне резултате, храброст и провокативност. Амбасадори земаља у рату не могу се одвојити од ратне стварности. С тим у вези, донета је одлука да се повуче привремени представник Украјине у Грузији", навео је Сибига у саопштењу.

Сибига је раније указао на Харишинову "некомпетентност и недостатак иницијативе" на месту привременог отправника послова у Грузији на које је именован раније ове године.

"Данас сваки амбасадор мора да буде тренер који не чека упутства из центра, већ делује на своју иницијативу, преузима одговорност и сопственим примером демонстрира моћ украјинске дипломатије", истакао је Сибига, наговештавајући даље кадровске промене, након што је преузео дужност 5. септембра.

Све чвршће везе Тбилисија са Москвом довеле су до обуставе америчке помоћи Грузији и блокаде преговора те земље о придруживању ЕУ, жали се кијевски медиј.

Сибига је рекао да је његов "безусловни приоритет" набавка оружја и да би министарство којим руководи требало да "отеловљује најбоље праксе модерне дипломатије" са фокусом на "нови ритам, енергију и приступе".

image