Свет

Шведска припрема 17. пакет помоћи за Украјину: Отворени и за испоруку борбених авиона "грипен"

Шведски министар одбране је навео да ће нови пакет помоћи укључивати муницију за борбена возила пешадије, као и набавке које би омогућиле трансфер борбених авиона 'грипен' у будућности
Шведска припрема 17. пакет помоћи за Украјину: Отворени и за испоруку борбених авиона "грипен"Getty © Trygve Finkelsen

Шведска ће испоручити Украјини 17. пакет војне помоћи у вредности од 4,6 милијарди шведских круна (443 милиона долара), изјавио је данас шведски министар одбране Пал Јонсон.

Он је навео да ће нови пакет помоћи укључивати муницију за борбена возила пешадије, као и набавке које би омогућиле трансфер борбених авиона 'грипен' у будућности, иако одлука о таквом трансферу још није донета.

"Желимо да будемо у могућности да пребацимо ловце 'грипен' у Украјину у каснијој фази", нагласио је Јонсон на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Бивши шведски министар спољних послова Тобијас Билстром у јулу је најавио да је Шведска спремна да испоручи ловце "грипен" у будућности, али да то зависи од одлуке украјинске владе.

"Не ради се само о набавци авиона и обуци пилота. То су сложени системи, а имплементација два од њих у исто време била би претешка. Али то не значи да Шведска није отворена за испоруку 'грипена' ако и када се програм Ф-16 заврши, то је опет ствар Украјине, а не шведске владе", рекао је он.

image