Свет

Маск подржао бившег шефа ЕЦБ: Драгијева критика ЕУ је тачна

Блоку је потребно поједностављење прописа како би се поспешио раст и појачала конкурентност, оценио је амерички милијардер
Маск подржао бившег шефа ЕЦБ: Драгијева критика ЕУ је тачнаGetty © Marc Piasecki

Амерички технолошки милијардер Илон Маск подржао је критике бившег шефа Европске централне банке (ЕЦБ), Марија Драгија на рачун ЕУ, истакавши да је блоку неопходно поједностављивање бирократских процедура како би остао конкурентан.

"Критика Марија Драгија је тачна. Темељна ревизија прописа ЕУ којом би се елиминисала непотребна правила и поједноставила активност у Европи би се поспешила раст и ојачала конкурентност".

У извештају израђеном за Европску комисију, а који је данас представљен, Драги је предложио процену постојећих правила ЕУ на почетку сваког мандата Европске комисије како би се осигурало да европске компаније не буду уназађене прекомерном бирократијом.

"Овај процес би требало да укључи поједностављење и уклањање преклапања и недоследности у целом 'законодавном ланцу', док би се приоритет дао оним привредним секторима у којима је Европа посебно изложена међународној конкуренцији", написао је Драги у извештају.

У извештају се наводи да се Европска унија данас се суочава с фундаменталним проблемима попут недостатка ресурса и велике зависности од спољних увозника, цене гаса такође су четири до пет пута веће него у САД, док је струја и до два, три пута скупља него у САД.

Због свих економских проблема са којима се суочава, Европска унија може престати да постоји, због чега Брисел мора да убрза свој економски раст и још једном размотри своје амбиције, истиче се у извештају.

Бивши шеф ЕЦБ је напоменуо да је Европска унија дана су великој мери зависна од ресурса које добија из иностранства, па и у области "критички важних сировина и напредних технологија". 

Око 40 одсто њих Унија данас добија од малог броја снабдевача и такву зависност она неће моћи да превазиђе у средњорочној перспективи, закључује Драги. 

image