Свет

Пуцањ у Богородицу је коштао посла: Покренута иницијативa за избацивање одборнице из странке

Желели бисмо да Ахмети одустане од чланства у нашој странци, јасна је порука страначког руководства
Пуцањ у Богородицу је коштао посла: Покренута иницијативa за избацивање одборнице из странке© @cybersandwich/Printskrin/Iks

Зелено - либерална партија Швајцарске (ГЛП) намерава да из својих редова избаци одборницу Санију Ахмети, пореклом са Косова и Метохије, након што је на друштвеним мрежама објавила како пуца из пиштоља у слику Богородице која у наручју држи Исуса Христа.

Њен скандалозни поступак коштао ју је и радног места у ПР агенцији "Фарнер".

"Према мишљењу руководства странке, њен останак у ГЛП нанео би штету угледу партије. Да би се спречиле даље неугодности, ГЛП Швајцарске је покренула иницијативу за искључење Ахмети из странке", саопштено је из те партије, преноси дневник "Блик".

Руководство ГЛП-а Швајцарске саопштило је да су примили к знању да се Ахмети извинила за објаву и да је исту избрисала са мрежа, те поздрављају њену одлуку о повлачењу из управе ГЛП у Цириху.

"Желели бисмо да Ахмети одустане и од чланства у нашој странци", јасна је порука страначког руководства.

О искључењу циришке одборнице мораће да одлучи Кантонално руководство ГПЛ.

Ахмети је, иначе, након што се нашла на мети критике јавности и своје странке због своје објаве на Инстаграму, најавила да ће поднети оставку.

Лист подсећа да је Ахмети била задужена за кампању и сарадњу са медијима.

Иначе, Ахмети је одборница у градској скупштини Цириха, и копредседавајућа "Операције Либеро".

Из агенције у којој је радила као портпарол, саопштили су да ће Ахмети због своје објаве морати да напусти компанију.

Једино је организација "Операција Либеро" остала уз Ахмети, а на мрежи Икс су навели "да је цене као политичарку, копредседавајућу и пријатељицу".

Ахмети је са родитељима у Швајцарску дошла 1995. године - из Босне и Херцеговине.

У Швајцарској је од своје треће године. Отац јој је пре рата био професор биологије и политичар у тадашњој СФРЈ.

Године 2011. завршила је Кантоналну школу у Цириху, а затим је са радом на тему сајбер безбедности завршила право на Универзитету у овом граду.

До сада се истицала оштрим ставовима по питању Русије, али и разних закона Швајцарске. Била је оштра према одлуци грађана на референдуму 2021. да муслиманке не смеју да прекривају лице у јавности. Одлука о забрани је изгласана са 51, 2 одсто за и 48, 8 одсто против.

Представљена као чланица швајцарске Муслиманске заједнице.

Политички је постала активна нешто пре почетка короне. Постала је члан извршног одбора Младе зелено либералне партије Швајцарске 2019, а већ од следеће године и члан партијског руководства ове странке за Кантон Цирих.

Од октобра 2020. године преузима ко-председништво политичког покрета "Операција Либеро" од Лауре Цимерман.

Слободарска партија Аустрије: Намерна провокација

Реакција је стигла и од посланика Слободарске партије Аустрије (ФПО) у Европском парламенту Харалда Вилимског, који је осудио акцију одборнице.

"Незамисливо је да исламска активисткиња са Косова користи бебу Исуса и Марију као мету с обзиром на небројене исламистичке терористичке нападе, убиства и силовања у Европи. Такође се може претпоставити да је упркос накнадном извињењу, ово била намерна провокација", истакао је Вилимски у саопштењу.

Он је позвао на политичке и правне последице по Ахмети, као и на снажну реакцију званичних институција ЕУ.

image