Антируске санкције отежале извоз казахстанског уранијума на Запад: Астана се окреће Москви и Пекингу

Казахстану, иначе највећем светском произвођачу уранијума, је једноставније да већину онога што произведе прода Русији и Кини, рекао је извршни директор "Казатомпрома" за "Фајненшел тајмс"

Антируске санкције уведене након почетка Специјалне војне операције отежавају Казахстану извоз уранијума на Запад, поручио је директор "Казатомпрома".

Стога, Казахстан, који покрива 43 одсто светске производње уранијума, све више извози у Русију и Кину. 

"Много нам је лакше да продамо већину, ако не и све што произведемо нашим азијским партнерима — не бих (именовао) конкретну земљу... Они могу (откупити) скоро све што произведемо, или наши партнери на северу", рекао је извршни директор компаније Мерижан Јусупов за "Фајненшел тајмс".

Иако "Казатомпром" жели да диверзификује списак купаца како "не би држао сва јаја у једној корпи", испорука традиционалном и јефтинијом рутом преко Санкт Петербурга на Запад више није могућа због ризика од санкција.

Британски лист наводи да је за Запад снабдевање уранијумом из Казахстана утолико компликованије пошто Русија и Кина предводе у изградњи нових нуклеарних електрана у свету.

Такође, "Росатом" има удео у пет од 14 депозита Уранијума "Казатомпрома", који је иначе 75 одсто у државном власништву. Према важећим уговорима, "Росатом" добија 20 одсто од укупне производње уранијума у Казахстану, каже Јусупов. 

У прошлогодишњем извештају компаније се наводи да је "Казатомпром" извезао 49 одсто уранијума који је произвео на азијско тржиште, 32 одсто у Европу и 19 одсто на америчко тржиште.

Кејти Малинсон из пословно-обавештајне компаније "Призм политикал риск менаџмент" напомиње за "Фајненшел тајмс" да је "Русија је повећала свој удео у казахстанској производњи уранијума, а Казахстан све више и више снабдева кинеско тржиште.

"То доводи до озбиљних питања о томе колико ће уранијума бити доступно на западним тржиштима", закључује она.