Свет

Кијев се удружује са џихадистима; Захарова: Сама украјинска власт је терористичка група

Турски лист "Ајдинлик" изнео је детаље преговора режима Зеленског са терористима групе "Тахрир ел Шам"
Кијев се удружује са џихадистима; Захарова: Сама украјинска власт је терористичка група© Manu Brabo/Getty Images

Режим Владимира Зеленског преговара са терористичком групом "Тахрир ел Шам" (ХТС), огранком Ал Каиде како би их укључио у операције против Руске Федерације, сазнаје турски лист "Ајдинлик".

"Кијевски режим већ дуго одржава контакте са терористичком руљом: умешаност у терористичке нападе на руске грађане, размену информација и технологије и коришћење тактике 'лажне заставе'. Али проблем је још већи. Сам кијевски режим се претворио у нову међународну терористичку групу, иза које, по устаљеној традицији, стоје Вашингтон и Лондон", рекла је портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Ајдинлик", наиме, тврди да се састанак делегације Кијева са терористима одиграо 18. јуна, а делегацију "Тахрир ел Шама" предводио је један од лидера групе Хејсем Омери.

Украјинци су затражили ослобађање познатог терористичког вође Омара ел Шишанија и других радикалних чеченских и грузијских терориста који су у затвору "Тахрир ел Шама", а заузврат су овој терористичкој организацији понудили 75 беспилотних летелица.

Омар ел Шишани, кога  Кијев тражи је својевремено називан "министром рата" Исламске државе. Борио се против Русије у Чеченском рату и Осетији, а отишао је у Сирију 2012. године и заклео се на верност вођи ИСИС-а Багдадију.

"Док представници Кијева покушавају да реорганизују радикалне личности које ће водити паравојни рат против Путина и Кадирова, 'Тахрир' добија велике војне могућности да напада сиријске и руске снаге", тврди "Ајдинлик" коментаришући "погодбу" режима Зеленског и терориста.

"Леколин", сајт на који се "Ајдинлик" позива, тврди да је "Тахрир" прошлог месеца прихватио услове, да су неке радикалне личности већ пуштене из затвора, а да су дронови стигли. До сад то, међутим, није потврђено.

И амерички "Вашингтон пост" објављивао је детаље неких од докумената процурилих из Пентагона у априлу 2023. године. У вестима се наводи да су украјински војни обавештајци планирали да обуче милитанте ПКК (Курдистанске радничке партије) и да нападе на Русију изведу преко ових група.

У документима је наведено да је ПКК такође био расположен да прихвати понуду, а гарантовано да ће њена улога у операцијама бити тајна.

image