Кијев се удружује са џихадистима; Захарова: Сама украјинска власт је терористичка група

Турски лист "Ајдинлик" изнео је детаље преговора режима Зеленског са терористима групе "Тахрир ел Шам"

Режим Владимира Зеленског преговара са терористичком групом "Тахрир ел Шам" (ХТС), огранком Ал Каиде како би их укључио у операције против Руске Федерације, сазнаје турски лист "Ајдинлик".

"Кијевски режим већ дуго одржава контакте са терористичком руљом: умешаност у терористичке нападе на руске грађане, размену информација и технологије и коришћење тактике 'лажне заставе'. Али проблем је још већи. Сам кијевски режим се претворио у нову међународну терористичку групу, иза које, по устаљеној традицији, стоје Вашингтон и Лондон", рекла је портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Ајдинлик", наиме, тврди да се састанак делегације Кијева са терористима одиграо 18. јуна, а делегацију "Тахрир ел Шама" предводио је један од лидера групе Хејсем Омери.

Украјинци су затражили ослобађање познатог терористичког вође Омара ел Шишанија и других радикалних чеченских и грузијских терориста који су у затвору "Тахрир ел Шама", а заузврат су овој терористичкој организацији понудили 75 беспилотних летелица.

Омар ел Шишани, кога  Кијев тражи је својевремено називан "министром рата" Исламске државе. Борио се против Русије у Чеченском рату и Осетији, а отишао је у Сирију 2012. године и заклео се на верност вођи ИСИС-а Багдадију.

"Док представници Кијева покушавају да реорганизују радикалне личности које ће водити паравојни рат против Путина и Кадирова, 'Тахрир' добија велике војне могућности да напада сиријске и руске снаге", тврди "Ајдинлик" коментаришући "погодбу" режима Зеленског и терориста.

"Леколин", сајт на који се "Ајдинлик" позива, тврди да је "Тахрир" прошлог месеца прихватио услове, да су неке радикалне личности већ пуштене из затвора, а да су дронови стигли. До сад то, међутим, није потврђено.

И амерички "Вашингтон пост" објављивао је детаље неких од докумената процурилих из Пентагона у априлу 2023. године. У вестима се наводи да су украјински војни обавештајци планирали да обуче милитанте ПКК (Курдистанске радничке партије) и да нападе на Русију изведу преко ових група.

У документима је наведено да је ПКК такође био расположен да прихвати понуду, а гарантовано да ће њена улога у операцијама бити тајна.