Свет

Одобрена клиничка испитивања кинеске вакцине против мајмунских богиња

Процес може да потраје годинама, па чак и деценијама, али Национална администрација за медицинске производе, највише кинеско регулаторно тело за лекове, покренула је низ "убрзаних и модернизованих канала" како би олакшала примену нових лекова и вакцина уколико је њихова употреба хитна
Одобрена клиничка испитивања кинеске вакцине против мајмунских богињаGetty

"Синофармова" вакцина против мајмунских богиња добила је данас одобрење за клиничка испитивања у Кини, што представља прву експерименталну фазу нове вакцине, саопштила је ова компанија, а преносе кинески медији.

Вакцину је развио и произвео Шангајски институт за биолошке производе којим управља компанија "Синофарм". Очекује се да ће нова вакцина играти важну улогу у превенцији и контроли инфекција мајмунским богињама, наводи се у саопштењу компаније.

Нове вакцине у Кини, према писању тамошњих медија, обично пролазе кроз три фазе клиничких испитивања, пре него што добију одобрење за општу употребу.

Дневни лист "Чајна дејли" наводи да овај процес може да потраје годинама, па чак и деценијама, али Национална администрација за медицинске производе, највише кинеско регулаторно тело за лекове, покренула је низ "убрзаних и модернизованих канала" како би олакшала примену нових лекова и вакцина уколико је њихова употреба хитна.

Кина је, како наводи "Чајна дејли", мајмунске богиње септембра прошле године класификовала као заразну болест класе Б, заједно са ковидом 19 и сидом.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је 14. августа да епидемија мајмунских богиња у Африци представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја, што је највиши степен упозорења јавности.

Претходно је, јула 2022, СЗО прогласила глобалну ванредну ситуацију због појаве мајмунских богиња, што је укинуто маја прошле године, због сталног пада броја случајева инфекције.

"Чајна дејли" подсећа да је до сада више од 120 земаља и региона широм света пријавило више од 100.000 потврђених инфекција и 226 смртних случајева који се повезују са овим обољењем.

Кина је пријавила први увезени случај заразе мајмунским богињама у септембру 2022, а први домаћи случај јуна 2023. године.

До краја јула у Кини је пријављено 2.567 потврђених случајева обољења од мајмунских богиња.

Према наводима компаније "Синофарм", нови лек је вакцина с недостатком репликације заснована на соју званом МВА.

"Синофарм" је, такође, саопштио да је прикупио богате податке о безбедности и ефикасности вакцине кроз претклиничке студије, а методе производње вакцине сматрају се поузданим и стабилним.

"У моделима нељудских примата, вакцина може да створи добру имунолошку заштиту против вируса мајмунских богиња", наведено је у саопштењу "Синофарма".

Лист "Чајна дејли" подсетио је да у Кини у овом тренутку не постоји одобрена вакцина против мајмунских богиња, док је неколико цепива против овог вируса одобрено у Русији, САД, Канади, Европској унији и Јапану.

image