Свет

Европа се припрема за прекид испорука руског гаса преко Украјине

Са више од 22.000 километара гасовода, Украјина је деценијама била кључни актер за снабдевање европских енергетских тржишта, али то ће се вероватно прекинути крајем године
Европа се припрема за прекид испорука руског гаса преко УкрајинеGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Мало је вероватно да ће споразум Москве и Кијева о испоруци руског гаса у Европу бити обновљен пре него што, у децембру, истекну уговори са руским добављачем, компанијом "Гаспром", извештава "Блумберг".

Прекид испорука ће потпуно зауставити доток природног руског гаса у Европу, који је настављен и током сукоба у Украјини. До прекида испорука руског гаса долази у најкритичнијем периоду, током зиме.

"Крај транзита гаса кроз Украјину представља крај једне ере", изјавила је професорка међународних односа на Универзитету Сетон Хол Маргарита Балмаседа, која се бави енергетском политиком постсовјетских држава.

То значи велику неизвесност за енергетска тржишта на европском континенту. Русија ће изгубити један од два преостала гасовода ка Европи, а Украјина ће изгубити средства за одржавање енергетске инфраструктуре и своју стратешку позицију.

Више од пет деценија, токови гаса су повезивали Русију, Украјину и Европу. После распада Совјетског Савеза, напетости око транзита гаса су постали саставни део руско-украјинских односа. Ови спорови су довели до смањења снабдевања гасом током 2006. и 2009. године.

Тренутни уговор о транзиту између украјинске државне енергетске компаније "Нафтогас" и руске компаније "Гаспром" договорен је крајем 2019. године, када је европска енергетска гасна мапа изгледала потпуно другачије. Проток кроз овај гасовод тренутно чини око пет одсто залиха континента, што може да утиче на енергетску безбедност континента.

Горка реалност за Украјину је да је обнова транзита гаса сада најпотребнија Кијеву. Према процени Михајла Свишча, аналитичара "Екпро консалтинга" из Кијева, Украјина ће изгубити око 800 милиона долара годишње, што је отприлике трећина некадашњег износа од накнада.

Већина купаца је успела да пронађе неке алтернативе за гас. Немачка је куповала руски гас, који је задовољавао око половине немачких потреба. У међувремену Немачка је повећала испоруке гасовода из Норвешке, као и своје капацитете за увоз течног природног гаса.

Међутим, немачки производни сектор се и даље налази под великим притиском, а неке опозиционе странке и пословни људи захтевају обнављање испорука гаса из Русије.

Аустрија и Словачка су тренутно најважнији купци природног руског гаса у Европи. Највећи словачки снабдевач гасом СПП саопштио је да се налази у нешто повољнијој ситуацији него прошле године.

Москва данас располаже са другим рутама за продају гаса, укључујући гасоводе преко Турске, испоруке гаса у Кину и трговину течним гасом (ЛНГ). Заправо, смањене су само испоруке гаса за Европу. Количина гаса која се испоручује преко Украјине за Европу сада износи око 6,5 милијарди долара годишње.

То је снажан подстицај за Кремљ да обнови споразум са Русијом. Председник Русије Владимир Путин је прошле недеље рекао да је спреман да настави транзит гаса преко Украјине и после 2024. Владимир Зеленски је, међутим, обећао да ће прекинути транзит руског гаса ка Европи.

Украјина је водила преговоре о транзиту гаса са Азербејџаном, који већ снабдева гасом осам држава Европе. Председник Азербејџана Илхам Алијев прошле недеље је изјавио да су у току разговори о испоруци горива за још најмање три земље у Европи. Ипак, производња гаса у Азербејџану је недовољна да замени руски гас.

Споразуми са Азебрбејџаном би вероватно значили само преусмеравање руског гаса, сматра Ен Софи Корбе, истраживач у Центру за глобалну енергетску политику на Универзитету Колумбија.

Губитак украјинске руте прети да изазове нестабилност на европским тржиштима. Како је изјавио директор трговине у фирми "Вотенфол енерџи трејдинг": "И даље би могло доћи до несташице гаса током ове грејне сезоне, а две последње зиме су биле благе. Ми заправо нисмо имали прави тест."

image